Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 18:14
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Η αγορά ομολόγων «βλέπει» νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν άνοδο μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Η αγορά ομολόγων «βλέπει» νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, βλέπουν οι traders στη Wall Street, καθώς η οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα παρά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν άνοδο μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε έως και 14 μονάδες βάσης στο 3,97%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε έως και 7 μονάδες βάσης στο 3,38%. 

ΗΠΑ: Η αγορά ομολόγων «βλέπει» νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο-1

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το τοπίο για το εάν η Fed καταφέρνει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «είναι ο τελικός κριτής καθώς πλησιάζουμε στη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο και ένας ισχυρότερος δείκτης τιμών καταναλωτή θα προκαλέσει την αγορά των κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Kevin Flanagan, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη Wisdom Tree Investments. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο προβλέπεται να παρουσιάσει χαλάρωση στον ετήσιο ονομαστικό ρυθμό στο 5,2% από 6%, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονος με τον ετήσιο ρυθμό να ανεβαίνει στο 5,6% από 5,5%. Άλλες βασικές ανακοινώσεις στοιχείων για την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν τον δείκτη τιμών παραγωγού και τις λιανικές πωλήσεις.

Η παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι, επίσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τις τελευταίες του προβλέψεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τον Μάρτιο προστέθηκαν 236.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι προβλέψεων οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg για 230,000 θέσεις, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν ανακοινωθεί 326.000 νέες θέσεις εργασίας και τον Ιανουάριο 472.000.

Πάντως, το ποσοστό της ανεργία υποχώρησε στο 3,5%, κοντά σε ιστορικά χαμηλά, έναντι εκτιμήσεων ότι θα παρέμεινε αμετάβλητη στο 3.6%.

Επίσης, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε σε μηνιαία βάση 0,3%, ενώ σε ετήσια βάση το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 4,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε περισσότερα:

ΗΠΑ: Αντικρουόμενα σήματα στη Fed από την αγορά εργασίας

Wall Street: Η α΄εβδομάδα απωλειών για τον S&P 500 σε διάρκεια μηνός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News