Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 15:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αναπάντεχη πτώση της οικονομίας το α΄ τρίμηνο 

ΗΠΑ: Αναπάντεχη πτώση της οικονομίας το α΄ τρίμηνο 

Συρρίκνωση εμφάνισε η αμερικανική οικονομία στην έναρξη της τρέχουσας χρονιάς, ενάντια στις προβλέψεις που ανέμεναν ασθενική μεν, ανάπτυξη δε.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το α΄ τρίμηνο επιβραδύνθηκε απότομα στο -1,4%, από 6,9% το δ΄ τρίμηνο του 2021 κι ενώ το προηγούμενο τρίμηνο έτρεξε με ρυθμό 6,9% κι ενώ είχε προηγηθεί το 2021 η καλύτερή της επίδοση από το 1984 (5,7% για το σύνολο της περυσινής χρονιάς). Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συνέκλιναν σε επιβράδυνση μεν, ωστόσο σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,1%. 

Η υποχώρηση αυτή συνιστά την πρώτη σε σχεδόν δύο έτη, μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία. 

Η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που είχε σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση σε κάποιες δραστηριότητες, η εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό από 1980, όπως και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λειτούργησαν ως ανασταλτικοί παράγοντες για την αμερικανική οικονομία. 

Ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρές, οι μισθοί αυξήθηκαν και οι επιχειρήσεις επένδυσαν σε εξοπλισμό, εντούτοις το εμπορικό έλλειμμα σε συνδυασμό με την αδυναμία δημιουργίας αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις, προκάλεσαν την ύφεση στην αμερικανική οικονομία. 

Οι υψηλότεροι μισθοί όπως και τα σχεδόν 2 τρισ. δολάρια επιπλέον που έχουν εξοικονομήσει τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδεχομένως να αποδειχθούν η ιδανική απάντηση ούτως ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News