Business & Finance Τρίτη 27/06/2023, 12:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κηρύξει σύντομα το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Θα παραμείνουμε "σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί", ξεκαθάρισε η Christine Lagarde

Lagarde: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κηρύξει σύντομα το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να κηρύξει το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων σύντομα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα η Christine Lagarde σε συνέδριο στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση στο εγγύς μέλλον να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο ύψος των επιτοκίων», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο», πρόσθεσε.  Σε ομιλία της για την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης της ΕΚΤ, η Lagarde δήλωσε επίσης ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα παραμείνουμε “σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί”. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν προσδοκίες για υπερβολικά γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των προηγούμενων ενεργειών μας».

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα τελικά βήματα της νομισματικής σύσφιγξης, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά οι υποκείμενες πιέσεις των τιμών αποδεικνύονται επίμονες. Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν παύση μετά τον Ιούλιο, αν και οι αγορές τείνουν πλέον προς νέα αύξηση μετά το καλοκαίρι.
Η Lagarde δήλωσε ότι οι πρώτες επιπτώσεις της σύσφιγξης γίνονται ορατές, ιδίως στη μεταποίηση και τις κατασκευές – τομείς που είναι πιο ευαίσθητοι στις μεταβολές των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, όμως, εκτίμησε ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να ασκεί ανοδικές πιέσεις στις υποκείμενες τιμές. 
Ο πληθωρισμός παραμένει η κύρια ανησυχία, αλλά την ίδια ώρα επιδεινώνεται και το οικονομικό περιβάλλον. Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση στις επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη των 20 χωρών σχεδόν «πάγωσε» τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks δήλωσε την Τρίτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η οικονομική επέκταση δεν είναι αρκετά αδύναμη για να μειώσει τον πληθωρισμό από μόνη της.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, χρειαζόμαστε μια πιο επίμονη πολιτική – μια πολιτική που όχι μόνο προκαλεί επαρκή σύσφιγξη σήμερα, αλλά και διατηρεί περιοριστικές συνθήκες μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η δεύτερη φάση του πληθωρισμού βαίνει προς τη λύση της», δήλωσε η Λαγκάρντ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Υπεραισιόδοξοι οι επενδυτές για την ταχύτητα και το κόστος μείωσης του πληθωρισμού

Γερμανία: Παραμένει η σκιά της ύφεσης – Σε χαμηλό έτους οι επιχειρηματικές προσδοκίες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News