Business & Finance Τετάρτη 28/06/2023, 12:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή από τον Lane της EKT: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα 2 χρόνια

O Philip Lane προειδοποίησε τις αγορές να μην προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

Ανατροπή από τον Lane της EKT: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα 2 χρόνια

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, προειδοποίησε την Πέμπτη τις αγορές να μην προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τον Ιούνιο το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%, στο πλαίσιο μιας σειράς αυξήσεων από τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να περιορισθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 5,3% σε ετήσια βάση. Και οι δύο παραμένουν αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Μιλωντας στο CNBC από τη Σίντρα της Πορτογαλίας όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε «φάση προσαρμογής», καθώς τα υψηλά επιτόκια διαχέονται στην οικονομία και οι μισθοί προσπαθούν να καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών. «Το ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει την αγορά είναι ο χρόνος ή η ταχύτητα αντιστροφής της περιοριστικής πολιτικής», δήλωσε ο Lane.

«Δεν θα επανέλθουμε στο 2% για τα επόμενα δύο χρόνια», είπε αναφερόμενος στον πληθωρισμό και πρόσθεσε: «Θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος ακόμα και φέτος, κυρίως προς το τέλος του έτους, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο 2% μέσα σε λίγους μήνες». Ο Lane άφησε να εννοηθεί ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους και να διατηρήσουν την περιοριστική νομισματική πολιτική για αρκετό διάστημα.

«Για μια σημαντική χρονική περίοδο τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα προκύψει νέο πληθωριστικό σοκ που θα μας απομακρύνει από το 2% και αυτή η χρονική περίοδος είναι πολύ σημαντικής», είπε. «Δεν διαβλέπω μειώσεις επιτοκίων γρήγορα, οπότε δε νομίζω ότι είναι σκόπιμο να υπάρχουν τέτοιες προσδοκίες», επισήμανε ο Lane.

Οι δηλώσεις του ήρθαν στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων της Christine Lagarde, η οποία δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ έχει κάνει «σαφή πρόοδο», αλλά «δεν μπορεί ακόμα να κηρύξει τη νίκη».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Ο Φάμπιο Πανέτα ο επόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Lagarde: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κηρύξει σύντομα το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News