Business & Finance Τρίτη 27/06/2023, 22:47
ΒUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Ο Φάμπιο Πανέτα ο επόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Ιταλία: Ο Φάμπιο Πανέτα ο επόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι επέλεξε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, για να διαδεχθεί τον Ιγνάσιο Βίσκο, ως τον επόμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.

Η υποψηφιότητά του αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με πηγές. 

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα πρέπει να εγκρίνει την επιλογή προτού ο Πανέτα αναλάβει το ρόλο του μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη και τελευταία θητεία του Βίσκο στα τέλη Οκτωβρίου.

relates to Meloni Government Picks ECB’s Panetta as Bank of Italy Governor
 
Source: Bloomberg Economics

Η επιλογή του 63χρονου Πανέτα επανατοποθετεί έναν από τους ήπιους ως προς τη νομισματική πολιτική αξιωματούχους του εκτελεστικού συμβουλίου σε μια θέση στο δ.σ. που προσδίδει αναμφισβήτητα μεγαλύτερο κύρος ως τον πιο υψηλόβαθμο νομισματικό στέλεχος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.

Με το τεράστιο χρέος της Ιταλίας να ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ, ο ρόλος του διοικητή έχει γίνει συχνά ένας ρόλος αντιμετώπισης της κρίσης, όπως ο Βίσκο βρέθηκε να κάνει όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Η επιλογή του Πανέτα, ο οποίος ήταν προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, τερματίζει τις εικασίες εβδομάδων για τη διαδοχή σε μια από τις πιο σεβαστές θέσεις στη χώρα. Δύο προηγούμενοι διοικητές έγιναν αρχηγός του κράτους, ενώ ένας άλλος – ο Μάριο Ντράγκι – συνέχισε να ηγείται της ΕΚΤ προτού υπηρετήσει ως προκάτοχος της Μελόνι.

Ο Πανέτα ήταν εδώ και πολύ καιρό ο πρώτος υποψήφιος, που προτάθηκε για τη θέση από τότε που κυκλοφόρησαν φήμες για πιθανή επιστροφή του από τη Φρανκφούρτη για να γίνει υπουργός Οικονομικών, προτού τελικά ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Επιλέγοντας τον Ιταλό αξιωματούχο από το εκτελεστικό συμβούλιο, αυτό θα δημιουργήσει μια κενή θέση στην ΕΚΤ που η Μελόνι και ο συνασπισμός της θα θέλουν να διατηρήσουν για τον εαυτό τους σε αρμονία με την παράδοση που θέλει την Ιταλία να διορίζει πάντα ένα από τα έξι μέλη της.

Φήμες στη Ρώμη κατονομάζουν ως πιθανό διάδοχο έναν αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, τον 61χρονο Πιέρο Τσιπολόνε, βετεράνο της κεντρικής τράπεζας, με μία σύντομη διακοπή για να αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής της Ιταλίας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης, απέκτησε μεταπτυχιακό στα οικονομικά στο Stanford. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News