Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 14:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πλησιάζει το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης εν μέσω αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη

ΕΚΤ: Πλησιάζει το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και να επαναλάβει ότι οι μελλοντικές της αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν αυστηρά από τα νεότερα στοιχεία που θα προκύψουν για την πορεία της οικονομίας εν μέσω αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

«Τα στοιχεία που δείχνουν μια πιο αδύναμη οικονομία, η σημαντική χαλάρωση της αγοράς ενέργειας  και η πρόσφατη σημαντική και απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού, συνηγορούν στο ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων», ανέφερε ο Fritzi Köhler-Geib, κορυφαίος οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας KfW. 

«Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των μισθών και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2%, επιβάλλουν προσοχή», πρόσθεσε. Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η δυναμική των τιμών υποχωρεί, αλλά οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές. Ο πληθωρισμός που κυμαίνεται στο 6,1% τον Μάιο στην Ευρωζώνη και ο δομικός πληθωρισμός που κυμαίνεται στο 5,3%, δεν επιτρέπουν στους αξιωματιούχους της Φρανκφούρτης να επαναπαύονται. Ως εκ τούτου, κλειδι για τις επόμενες κινήσεις θα είναι οι σημερινές, νεότερες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη ενδέχεται να χρειάζεται περισσότερη προσοχή μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η περιοχή εισήλθε σε τεχνική ύφεση, καθώς το ΑΕΠ της κατέγραψε οριακή συρρίκνωση 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως και το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων ανέρχεται τώρα στο 3,25% και αναμένεται να ανεβεί στο 3,5%, το επιτόκιο κύρια αναχρηματοδότησης είναι στο 3,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4%. Η αγορά προβλέπει μία ακόμα αύξηση επιτοκίων -πιθανότατα τον Ιούλιο- και κορύφωση του βασικού επιτοκίου στο 3,75%

Σύμφωνα με τον Mark Wall, αναλυτή της Deutsche Bank, αναμένεται ανοδική κίνηση του πληθωρισμού το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανότατα να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβρη για σαφείς αποδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνεται αρκετά ώστε να σταματήσει ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων.

Η ποσοτική σύσφιγξη (η συρρίκνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που αποσοκοπούσε στην τόνωση της οικονομίας) ή η επιτάχυνση της μείωσης του συνολικού ισολογισμού της ΕΚΤ, θεωρείται πιθανότερο να μείνουν εκτός των συζητήσεων μεταξύ των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής, ιδίως μετά την ανακοίνωση τον Μαίο ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος APP από την 1η Ιουλίου, οι οποίες αφορούσαν όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Paul Krugman: Αφήστε τον στόχο του 2% – Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πια για τον πληθωρισμό

Bloomberg: Κορύφωση των επιτοκίων τον Ιούλιο περιμένουν οι οικονομολόγοι από την ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News