Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 15:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

ΕΚΤ: Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Όσο πλησιάζει η ημέρα για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (την ερχόμενη Πέμπτη), τόσο πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της θα προβούν σε άνευ προηγούμενο αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. 

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, καθώς περισσότεροι του 50% είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει στα επιτόκια κατά 0,75%, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,25%, από 0,50% επί του παρόντος. Ο καλπάζων πληθωρισμός σε συνδυασμό με τις τιμές της ενέργειας που ίπτανται, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις ιθύνοντες την ΕΚΤ, εκτιμούν οι ειδικοί πέρα από το να προβούν σε σύσφιγξη της νομισματική πολιτικής

Τέτοια επιθετική αύξηση η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει άλλη μια φορά για ένα διάστημα τεσσάρων ημερών από την 1η έως τις 4 Ιανουαρίου του 1999 όταν και έκανε την επίσημη εμφάνισή του το ευρώ. Επί της ουσίας τέτοιου εύρους αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ ποτέ στο παρελθόν δεν την έχει υιοθετήσει.

Από τους 67 οικονομολόγους που συμμετείχαν στο poll του Reuters, οι 34 συγκλίνουν στην αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, όταν μια εβδομάδα νωρίτερα σε ξεχωριστό poll, οι 30 από τους 61 είχαν την άποψη αυτή. Στη νέα δημοσκόπηση, οι 29 μετέχοντες αναμένουν μια αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως, ενώ τέσσερις εκτιμούν ότι το δ.σ. θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χρηματαγορές, καθώς 19 από τους 29 συμμετέχοντες θεωρούν δεδομένη την άκρως επιθετική αύξηση, 9 αναμένουν αύξηση κατά 0,50% και μόλις ένας κατά 0,25%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αναλυτές: Το ευρώ δεν «σώζεται» ούτε με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Εβδομάδα αποφάσεων για επιτόκια και την ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας

Bloomberg: H ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News