Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 11:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Κορύφωση των επιτοκίων τον Ιούλιο περιμένουν οι οικονομολόγοι από την ΕΚΤ

Bloomberg: Κορύφωση των επιτοκίων τον Ιούλιο περιμένουν οι οικονομολόγοι από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ούτε θα ανεβάσει πολύ ακόμη τα επιτόκια ούτε και θα σταματήσει να τα ανεβάζει πολύ νωρίς, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg και προβλέπουν ότι η κορύφωση του κόστους δανεισμού θα γίνει τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι αναμένουν δύο ακόμη συνεδριάσεις με αύξηση 25 μονάδων βάσης (αυτό και τον επόμενο μήνα), με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,75%, όπου θα παραμείνει περίπου για έναν χρόνο. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός -που είναι τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από τον στόχο- υποχωρεί με σωστό τρόπο.

Κατά μέσον όρο, οι οικονομολόγοι δίνουν 80% πιθανότητα για επιπλέον αύξηση 25 μονάδων τον Ιούλιο. Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, το οποίο όμως έχει υποχωρήσει σημαντικά από προηγούμενες μετρήσεις. Ωστόσο, στη συνέχεια, μόλις επτά από τους 42 ερωτηθέντες προεξοφλούν αύξηση στο 4% κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Συνολικά φαίνεται πως οι οικονομολόγοι δείχνουν εμπιστοσύνη την ΕΚΤ, παρότι επί μήνες θεωρούσαν ότι η τράπεζα καθυστέρησε στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Η αισιοδοξία κρύβει ελπίδες για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% χωρίς να μεσολαβήσει βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη.

Τα επόμενα βήματα

Όταν το κόστος δανεισμού φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, οι αξιωματούχοι θα θέλουν να το διατηρήσουν σταθερό για παρατεταμένο διάστημα, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι το πώς θα επικοινωνήσει μία στροφή από το “πόσο υψηλά” στο “για πόσο καιρό”», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Carsten Brzeski, υψηλόβαθμο στέλεχος στην ING. «Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης, αυτή η επικοινωνία και επίσης η αντίδραση που μπορεί να εξηγήσει ακριβώς αυτή τη μετάβαση θα είναι καθοριστικής σημασίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για φέτος, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν μεγάλες αλλαγές. Θα υπάρξουν μεν κάποιες μεταβολές στις προοπτικές για φέτος και του χρόνου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι προβλέψεις για το 2025 θα επιβεβαιωθούν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Παραμένει ισχυρός ο πληθωρισμός – Σίγουρη η αύξηση επιτοκίων

ΕΚΤ: Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό κόντρα στα «γεράκια»

Knot (ΕΚΤ): Υπερβολική η αισιοδοξία των αγορών για πληθωρισμό και επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News