Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 16:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Vodafone- Hutchison: Δημιουργούν το μεγαλύτερο παίκτη κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία 

Συμφωνία Vodafone- Hutchison: Δημιουργούν το μεγαλύτερο παίκτη κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία 

Η Vodafone Group Plc και η CK Hutchison Holdings Ltd. συμφώνησαν να συνδυάσουν τις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια κίνηση που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ασύρματης σύνδεσης στη χώρα, εάν καταφέρει να πάρει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Vodafone θα κατέχει το 51% της νέας εταιρείας και ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων CK Hutchison με έδρα το Χονγκ Κονγκ το υπόλοιπο, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους. Η Vodafone θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ολόκληρη τη συγχωνευμένη επιχείρηση μετά από τρία χρόνια, εάν φτάσει σε αξία τουλάχιστον 20,9 δισ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Οι εταιρείες αναμένουν να κλείσουν τη συμφωνία πριν από το τέλος του 2024.

Η εξαγορά, που έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο αφότου το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά τις συνομιλίες, θα συνδυάσει τους δύο μικρότερους από τους τέσσερις παρόχους κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, απομακρύνοντας έναν ανταγωνιστή και δημιουργώντας έναν νέο κυρίαρχο παίκτη από τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. 

Η συνδυασμένη επιχείρηση θα επενδύσει 11 δισ. λίρες σε μια δεκαετία για να δημιουργήσει ένα αυτόνομο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G.

Αντί να τοποθετήσουν κεφάλαια, η Vodafone και η τοπική μονάδα της CK Hutchison, Three UK, συμφώνησαν να αναλάβουν χρέος 6 δισ. λιρών. Η Vodafone θα επωμιστεί 4,3 δισ. λίρες από αυτά και η Three UK τα υπόλοιπα 1,7 δισ., τα οποία θα αναχρηματοδοτηθούν.

«Για τη Vodafone, αυτή η συναλλαγή αλλάζει το παιχνίδι στην εγχώρια αγορά μας», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Vodafone Margherita Della Valle. «Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις φιλοδοξίες του να γίνει κέντρο για τη μελλοντική τεχνολογία».

Η συμφωνία πρέπει ωστόσο να εγκριθεί, κάτι που θα διαρκέσει μήνες. Οι ρυθμιστικές αρχές απέρριψαν μια παρόμοια πρόταση που θα συγχώνευε τη Three με την O2 το 2016. Σε μια απόφαση πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δεύτερη μπλόκαρε τη συμφωνία για λόγους αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σε μια εν εξελίξει υπόθεση που από τότε αμφισβητείται στα δικαστήρια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Νέο σερί εξαγορών στην Πληροφορική

Vodafone: Αλλαγές και 11.000 απολύσεις στον όμιλο – Τι ισχύει για την Ελλάδα 

Vodafone- CK Hutchison Holdings: Προς mega-deal στην αγορά κινητής της Βρετανίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News