Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 10:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Vodafone- CK Hutchison Holdings: Προς mega-deal στην αγορά κινητής της Βρετανίας

Vodafone- CK Hutchison Holdings: Προς mega-deal στην αγορά κινητής της Βρετανίας

Η Vodafone Group και η CK Hutchison Holdings βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ύψους 15 δισ. λιρών για να συνδυάσουν τις τηλεπικοινωνιακές τους επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της χώρας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο προτεινόμενος συνδυασμός, με 28 εκατομμύρια πελάτες, αναμένεται να έχει αξία ιδίων κεφαλαίων 9 δισεκατομμυρίων λιρών, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη αρκετούς ανθρώπους κοντά στο θέμα. Η νέα εταιρεία θα έχει χρέος περίπου 6 δισ. λιρών, ανεβάζοντας την εταιρική της αξία στα 15 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί αυτόν τον μήνα, ανέφεραν οι Financial Times. Το Bloomberg News ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι δύο εταιρικοί κολοσσοί βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματισμένη δέσμευση.

Η Vodafone και η CK Hutchison, ιδιοκτήτρια της μονάδας κινητής τηλεφωνίας Three UK, επιβεβαίωσαν τον Οκτώβριο ότι ήταν σε συζητήσεις για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους προτεινόμενους όρους εκείνης της εποχής, η Vodafone θα κατείχε το 51% του νέου εγχειρήματος, με το υπόλοιπο να κατέχει η CK Hutchison. Οι συζητήσεις εξελίχθηκαν εν μέσω ρυθμιστικών και πολιτικών αντιδράσεων, καθώς και με την αποχώρηση του Nick Read ως διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone στα τέλη του 2022.

Η συμφωνία συζητείται εδώ και χρόνια και η Vodafone συνεργάστηκε στο παρελθόν με την CK Hutchison σε άλλες αγορές όπως η Αυστραλία. Τα στελέχη πιστεύουν ότι ο συνδυασμός εργασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει στις εταιρείες την απαραίτητη κλίμακα για να επιταχύνουν την εξάπλωση του 5G και να ανταγωνιστούν καλύτερα με εταιρείες όπως η BT Group Plc.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η σχεδιαζόμενη ένωση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της CK Hutchison με έδρα το Χονγκ Κονγκ από την αγορά τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ρυθμιστική έγκριση για τη συμφωνία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, ανέφερε η εφημερίδα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News