Business & Finance Πέμπτη 18/05/2023, 21:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Κάτω από τα 30 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Κάτω από τα 30 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021

Τα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου βούλιαξαν κάτω από τα 30 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021, σε μια εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης από το χάος της αγοράς πέρυσι και σημάδι χαμηλής ζήτησης, καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από την ενεργειακή της κρίση.

Η περιοχή έχει δημιουργήσει υψηλά αποθέματα μετά από έναν ήπιο χειμώνα, καθώς έσπευσε να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο και να περιορίσει την κατανάλωση. Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει αδύναμη εν μέσω αβέβαιων οικονομικών προοπτικών και εποχιακής ηρεμίας.

Οι τιμές είναι τώρα κατά 10% χαμηλότερες από τα υψηλά τους, αφού η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες στην περιοχή ως αποτέλεσμα της εισβολής της στην Ουκρανία. Βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, παρότι πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να μην έχουν ξεπεράσει την κρίση της αγοράς του περασμένου έτους.

Europe Gas Prices Slump From Last Year's Records | Prices fall below €30 on tepid demand, rising stockpiles
 
 

Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά παραμένει σφιχτή. Υπάρχει κίνδυνος μίας «αρκετάς υπερβολικής αντίδρασης» στις τιμές εάν υπάρξουν ξαφνικές αλλαγές στην προσφορά, δήλωσε ο Chris O’Shea, διευθύνων σύμβουλος της Centrica, του μεγαλύτερου προμηθευτή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανάκαμψη είναι ανισομερής σε ολόκληρη την περιοχή και ορισμένοι χρήστες φυσικού αερίου εξακολουθούν να υπόκεινται σε ενεργειακά συμβόλαια που καθορίστηκαν όταν οι τιμές ήταν υψηλότερες – που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει καθυστέρηση στην ελάφρυνση των λογαριασμών ενέργειας. Οι traders προσβλέπουν επίσης στην προοπτική μεγαλύτερης ζήτησης για ηλεκτροπαραγωγή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Oι προοπτικές στην αγορά

Central and northern Europe are set to see warmer weather next week, with Berlin and Helsinki among the cities seeing unusually high temperatures, forecaster Maxar Technologies said in a report. A sharp rise in the mercury could lead to higher gas demand to power air conditioning. Over the next few days, much of the continent will remain cooler than normal, however, according to Maxar. 

Η κεντρική και βόρεια Ευρώπη αναμένεται να έχουν θερμότερες καιρικές συνθήκες την επόμενη εβδομάδα, με το Βερολίνο και το Ελσίνκι μεταξύ των πόλεων που θα έχουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, ανέφερε σε έκθεσή της η Maxar Technologies. Μια απότομη αύξηση του υδραργύρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση για φυσικό αέριο για την τροφοδοσία του κλιματισμού. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου θα έχει χαμηλότερες από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη Maxar.

Η πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης πέρυσι ήταν πιο απότομη «από ό,τι είδαμε στην πανδημία και μέχρι στιγμής η κατανάλωση του 2023 παραμένει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα λόγω υποτονικής βιομηχανικής παραγωγής, ήπιων καιρικών συνθηκών και ανάκαμψης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Patricio Alvarez.

Τα επίπεδα αποθεμάτων της Ευρώπης είναι ήδη πάνω από το 64% και το ποσοστό αυτό μπορεί να πλησιάσει το 90% γύρω στον Αύγουστο – πολύ νωρίτερα από το κανονικό, δήλωσε ο Jonathan Stern, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου του επόμενου μηνός στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, υποχώρησαν στα 29,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κόστισε στη χώρα ο πανικός των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο

Ευρωπαϊκός άνθρακας: Κάτω από τα 100 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά από το 2021

Κύπρος: Σε συνομιλίες με το Ισραήλ για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News