Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 20:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Σε συνομιλίες με το Ισραήλ για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Κύπρος: Σε συνομιλίες με το Ισραήλ για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται σε συνομιλίες για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου τους, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

Ωστόσο, ο Γιώργος Παπαναστασίου φάνηκε να υποβαθμίζει την προοπτική κατασκευής ενός αγωγού «EastMed» που θα μεταφέρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην ηπειρωτική Ευρώπη, λέγοντας ότι εξετάζεται να δημιουργηθεί ένας διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου παρά ένας κόμβος στην Κύπρο για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου.

«Στόχος μας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους … επομένως το φυσικό αέριο πρέπει να προέρχεται από την περιοχή», είπε ο Παπαναστασίου σε δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση κόμματος της αντιπολίτευσης για τα ενεργειακά σχέδια της νέας κυβέρνησης, που εξελέγη τον Φεβρουάριο.

Ο Παπαναστασίου, ο οποίος κατείχε ανώτερες θέσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από την ανάληψη του συγκεκριμένου υπουργείου φέτος, είπε ότι η Κύπρος θα οργανώσει ένα συνέδριο με τους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας ενέργειας στις 29 Μαΐου.

Ανέφερε επίσης ότι μια μονάδα υγροποίησης μπορεί να χρειαστεί περίπου 2,5 χρόνια για να κατασκευαστεί και ένας αγωγός με το Ισραήλ περίπου 18 μήνες.

Τα σχέδια για έναν αγωγό μήκους 2.000 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη συζητούνται εδώ και περίπου μια δεκαετία και το έργο θα μπορούσε ενδεχομένως να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, υπήρξε μια οπισθοχώρηση στις αρχές του 2022, όταν οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους, λέγοντας ότι ήταν πολύ ακριβό και θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να κατασκευαστεί.

«Θα είναι ένας διάδρομος, που θα υπάρχει. Αντί για αγωγό θα είναι μια σύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Ευρώπης που μπορεί να γίνει μέσω Κύπρου», είπε ο Παπαναστασίου.

«Θα μπορούσε να είναι ένας εικονικός αγωγός που θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε υγροποιημένη μορφή», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το υγροποιημένο αέριο θα μπορούσε να αποσταλεί από την Κύπρο σε οποιεσδήποτε αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία ζητούν τη στήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη έργων υδρογόνου

Φυσικό αέριο: Νέο πλήγμα στον εφοδιασμό της Ευρώπης

Ο ρόλος της Βουλγαρίας στον ελληνοτουρκικό ενεργειακό ανταγωνισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News