Green Economy Κυριακή 5/03/2023, 11:26
ΕΥΡΩΠΗ

Φυσικό αέριο: Νέο πλήγμα στον εφοδιασμό της Ευρώπης

Φυσικό αέριο: Νέο πλήγμα στον εφοδιασμό της Ευρώπης

Παύση στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Βρετανία στην Ευρώπη μέσω βασικού αγωγού ανακοίνωσε ο διαχειριστής Interconnector, επικαλούμενος προβλήματα στον εξοπλισμό. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παύση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, 8 Μαρτίου.

Ο συγκεκριμένος αγωγός, ο οποίος καταλήγει στο Βέλγιο, αποτελεί σημαντική δίοδο φυσικού αερίου, ιδίως μετά τη μείωση των ροών από Ρωσία. Βέβαια, οι εξαγωγές είχαν ήδη περιοριστεί από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα ενίσχυσαν την εγχώρια ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η διακοπή σε συνδυασμό με ορισμένες εργασίες στη Νορβηγία, η οποία επίσης προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στο ευρωπαϊκό δίκτυο τις ερχόμενες ημέρες, υποχρεώνοντας το μπλοκ να αντλήσει από τα αποθέματα. Σημειώνεται πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ε.Ε.έχουν υψηλότερη πληρότητα σε σχέση με το σύνηθες της περιόδου, αφενός λόγω του ήπιου χειμώνα που πέρασε και της χαμηλότερης από το προσδοκώμενο ζήτησης, αφετέρου λόγω των ενισχυμένων εισαγωγών LNG.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Ο νέος παράγοντας που θα καθορίσει τις τιμές φέτος

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 63% το 2022

Έρευνα-Ανάλυση: Μεγάλη αύξηση των εσόδων για εταιρείες πετρελαίου και αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News