Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: 80 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της Ε.Ε. για κοινές αγορές

Φυσικό αέριο: 80 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της Ε.Ε. για κοινές αγορές

Περίπου 80 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα που λάνσαρε η Ε.Ε. για κοινές αγορές φυσικού αερίου, καθώς κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η ένωση δεν θα δεχθεί υψηλές τιμές στη «νέα νόρμα» για τους καταναλωτές. 

Το νέο εργαλείο για κοινές αγορές φυσικού αερίου, γνωστό ως AggregateEU, άνοιξε επίσημα σήμερα. Η πλατφόρμα συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την χρησιμοποίηση της ενέργειας ως «όπλο» από τη Μόσχα, όμως καθυστέρησε να τεθεί σε ισχύ εν μέσω αντιρρήσεων που πρόβαλαν ορισμένες πρωτεύουσες και επιχειρήσεις που ανησυχούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα διοχετευθεί υπερβολικά μεγάλη αγοραστική δύναμη στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των 76 εταιρειών που συμμετέχουν ήδη στην πλατφόρμα και των άλλων 5 που έχουν δεσμευθεί να το κάνουν, αρκετές δραστηριοποιούνται σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων χάλυβας, λιπάσματα, υαλουργία και κεραμικά, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς. 

Οι εταιρείες θα αρχίσουν να υποβάλλουν τις παραγγελίες τους στην πλατφόρμα, με τις δημοπρασίες να ξεκινούν στις αρχές Μαίου. Αφού συγκεντρωθούν και αναλυθούν τα δεδομένα -και οι δυνητικοί πωλητές υποβάλουν τις δικές τους προσφορές-, οι δύο πλευρές μπορούν να δουν τις καλύτερες αντιστοιχίσεις και να κλείσουν συμφωνίες μόνες τους χωρίς την ανάμειξη της Κομισιόν ή μέσω ειδικών αντιπροσώπων. Αυτό αναμένεται μετά τις 17 Μαΐου, ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η Axpo Italia, θυγατρική της ελβετικής ενεργειακής εταιρείας Axpo και μίας από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκ μέρους των μικρότερων ομάδων, ανακοίνωσε ότι θα ενθαρρύνει και μικρότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην πλατφόρμα και αυτό είναι «ζωτικής σημασίας» για να δουν τα οφέλη από τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας.  

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι διαγωνισμοί θα επαναλαμβάνονται κάθε δύο μήνες έως τα τέλη του έτους. Συνολικά, η πλατφόρμα θα καλύψει περί τα 13,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ή περίπου το 3,5% της συνολικής κατανάλωσης στην Ε.Ε. το 2022. 

Στην πλατφόρμα θα μπορούν να συμμετέχουν και χώρες εκτός Ε.Ε. που είναι όμως μέλη της ενεργειακής κοινότητας, όπως Αλβανία και Ουκρανία. Οι ρωσικές επιχειρήσεις αποκλείονται. 

Παρά το γεγονός ότι η τιμή φυσικού αερίου TTF στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έχει μειωθεί περίπου στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εν μέρει χάρη στη μείωση της ζήτησης και στην υψηλή πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων της Ε.Ε., εξακολουθεί να είναι τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο όρο του 2019, των 14,6 ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Υποχωρεί για τρίτη συνεχή εβδομάδα

Άνοδος στο φυσικό αέριο – Οι προβλέψεις για τον καιρό «τρόμαξαν» την αγορά

Aγορά ενέργειας: «Έσπασε» εννέα ρεκόρ το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News