Business & Finance Τρίτη 20/12/2022, 20:44
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δύσκολο να εφαρμοστεί και απίθανο να μειώσει τις τιμές

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δύσκολο να εφαρμοστεί και απίθανο να μειώσει τις τιμές

Το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε χθες από τις χώρες της Ε.Ε. είναι εύκολο να αποφευχθεί, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και το εάν θα επιτύχει το στόχο για μείωση των τιμών ενέργειας, όπως υποστηρίζουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς. 

Μετά από μήνες διελκυστίνδας στο θέμα αυτό, έγινε χθες συμφωνία ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές φυσικού αερίου ξεπεράσουν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι 35 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του LNG για τρεις ημέρες. 
   
«Άποψή μου είναι ότι το πλαφόν δεν πρόκειται να σημάνει μείωση κόστους για τους καταναλωτές….σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα αυξήσει τις τιμές», αναφέρει ο Jacob Mandel, αναλυτής της Aurora Energy Research, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα βρουν διάφορους τρόπους για να κρατούν τις τιμές χαμηλότερα από το ανώτατο όριο.

Μία λύση για τους traders είναι να αλλάξουν συμβόλαια. Το πλαφόν θα εφαρμοστεί στα προθεσμιακά του επόμενου μηνός, επόμενου τριμήνου και επόμενου έτους που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ στο δείκτη TTF. Οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να επιλέξουν να αγοράσουν φυσικό αέριο μέσω ενδοσυνεδριακών συμβολαίων ή της επόμενης ημέρας, που δεν υπόκεινται στον περιορισμό του πλαφόν. 

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις συναλλαγές φυσικού αερίου εκτός χρηματιστηρίων, καθότι η επιβολή πλαφόν δεν θα επιβληθεί αρχικά στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, μολονότι η Ε.Ε. θα εξετάσει το επόμενο έτος εάν θα συμπεριληφθούν και αυτές στο μηχανισμό. 

Άλλωστε οι περισσότερες από τις μεγάλες συναλλαγές σε LNG των ευρωπαίων καταναλωτών γίνονται εκτός χρηματιστηρίων, που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστούν από το πλαφόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της SEB Markets. 

«Η επιβολή πλαφόν είναι απλή πολιτική και αυτή τη στιγμή θα λέγαμε ότι δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αίσθηση», αναφέρει ο αναλυτής της SEB, Olev Hvalbye.

Eπιπλέον, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες εκείνες που είχαν ωθήσει τις τιμές φυσικού αερίου στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού δε πρόκειται να επαναληφθούν, με δεδομένη την ταχύτητα με την οποία η Ευρώπη έχει αυξήσει έκτοτε τις εισαγωγές της σε LNG.  

Ήδη, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Γερμανία, εγκαινίασε το πρώτο πλωτό τέρμιναλ φυσικού αερίου το Σάββατο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και άλλος αντίστοιχος εξοπλισμός το επόμενο έτος. Χώρες, μεταξύ των οποίων, Ολλανδία και Πολωνία, αναμένεται επίσης να επεκείνουν τις υποδομές τους σε LNG. 

«Είναι πολύ απίθανο να ζήσουμε μία κατάσταση όπου οι συναλλαγές σε TTF να αυξηθούν πάνω από τις τιμές του LNG. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να ενεργοποιηθεί το σημερινό πλαφόν», αναφέρει η Sindre Knutsson, επικεφαλής του τμήματος για τις αγορές ενέργειας της Rystad Energy. 

Μία τρίτη επιλογή για να αποφευχθεί το πλαφόν στην Ε.Ε. θα ήταν για τους traders να μεταφέρουν τις συναλλαγές τους σε άλλες αγορές φυσικού αερίου. Η επιβολή ανώτατου ορίου λαμβάνει χώρα στους κόμβους της Ε.Ε., όχι όμως εκτός ένωσης, όπως στη Βρετανία. Επιπλέον, το Intercontinental Exchange (ICE), το οποίο έχει συναλλαγές στο δείκτη TTF στο Άμστερνταμ, απείλησε ότι θα μεταφέρει τις δραστηριότητες αυτές εκτός ένωσης έτσι ώστε να αποφύγει το πλαφόν. 

Όσο για το εάν το πλαφόν θα είχε αποτρέψει τις διακυμάνσεις των τιμών φέτος, αυτό είναι δύσκολο να το αποφανθούμε, αναφέρουν αναλυτές. 

Οι τιμές στο δείκτη TTF έφθασαν το ανώτατο όριο που απαιτείται για την ενεργοποίηση του πλαφόν περίπου 40 ημέρες φέτος. Όμως η ενεργοποίηση απαιτεί οι τιμές να ξεπερνούν κατά 35 ευρώ την τιμή LNG. Λαμβάνοντας υπόψη όμως το γεγονός ότι οι υποδομές σε LNG θα αυξηθούν, είναι δύσκολο να δούμε αυτές τις 40 ημέρες να επαναλαμβάνονται, αναφέρει ο Ben Wetherall της ICIS. 
 
Mάλιστα, η Aurora Energy Research εκτιμά ότι η ύπαρξη του πλαφόν από το μόνη της θα μπορούσε να ωθήσει σε άνοδο το κόστος ενέργειας, καθώς ο πολλαπλασιασμός των κινδύνων στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, θα μπορούσε να ενισχύσει τις απαιτήσεις για margin calls – κόστος που εν τέλει θα περάσει στους καταναλωτές. 

Η Simone Tagliapietta, αναλύτρια του think tank Bruegel, αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος για μία διαρθρωτική μείωση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη θα ήταν η μείωση της ζήτησης για ενέργεια από τις χώρες μέλη.  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να εντείνει την ενεργειακή κρίση

Όλο το σχέδιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Θα απενεργοποιείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Φυσικό αέριο: Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στα 180 ευρώ από 15 Φεβρουαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News