Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 22:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Υποχωρεί για τρίτη συνεχή εβδομάδα

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Υποχωρεί για τρίτη συνεχή εβδομάδα

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρεί για τρίτη εβδομάδα εν μέσω μεικτών σημάτων ζήτησης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν για τρίτη εβδομάδα, καθώς οι αγορές στάθμισαν τις μεικτές προοπτικές για τη ζήτηση έναντι της συντήρησης στις νορβηγικές εγκαταστάσεις που μπορεί να μειώσει την βραχυπρόθεσμη προσφορά. 

Η ζήτηση στη βιομηχανία ήταν υποτονική τους τελευταίους μήνες, καθώς η περιοχή ανακάμπτει από μια ιστορική ενεργειακή κρίση. Η εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλε επίσης στο να διατηρηθούν τα αποθέματα κατά 57% γεμάτα, πολύ πάνω από το συνηθισμένο για την εποχή του έτους, και συνέβαλε στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου αναφοράς. 

«Ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων έχει κάνει την αγορά να διερωτάται εάν οι αποθηκευτικοί χώροι της Ε.Ε. μπορούν να αναπληρωθούν πριν από το Σεπτέμβριο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές spot σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής της στρατηγικής για εμπορεύματα της Saxo Bank. 

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι. Ο νορβηγικός γίγαντας Troll στον χώρο της άντλησης φυσικού αερίου αναμένεται να περιορίσει την προσφορά από αυτή την εβδομάδα για λόγους εποχικής συντήρησης, σύμφωνα με το διαχειριστή δικτύου Gassco. Η μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου Kollsnes αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες συντήρησης τη Δευτέρα, δύο ημέρες νωρίτερα απ΄ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά. 

Και όλα αυτά, παρά τις προβλέψεις για πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση για θέρμανση. Ο ανταγωνισμός με την Ασία για προμήθειες cargo παραμένει στο προσκήνιο, με την Ινδία να προσβλέπει σε αύξηση της παραγωγής καυσίμων, καθώς το κύμα καύσωνος ωθεί τη ζήτηση για ενέργεια σε επίπεδα ρεκόρ. 

Τα προθεσμιακά αργού στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υποχώρησαν 1% στα 40,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό μείωσης σε εβδομαδιαία βάση να διαμορφώνεται στο 2,4%. 

Μετατροπή άνθρακα σε αέριο

Εν τω μεταξύ, η εικόνα της ζήτησης στην Ευρώπη παραμένει μεικτή. Ενώ η κατανάλωση στις βιομηχανίες δεν έχει ακόμη αυξηθεί, το φθηνότερο φυσικό αέριο και ο ακριβότερος άνθρακας δίνουν κίνητρο για αλλαγή στην παραγωγή ενέργειας. Η Γερμανία είδε τη ζήτηση για φυσικό αέριο σε ηλεκτρική ενέργεια να αυξάνεται κατά 5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2019-21, ανέφερε το Bruegel.  

Το φυσικό αέριο είναι πιο κερδοφόρο από τον άνθρακα σε ορισμένες μονάδες παραγωγής ενέργειας της Γερμανίας

Source: Bloomberg

 

Η χρήση άνθρακα στη Γερμανία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2,7% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Perret Associates. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια ανά πάροχο για τον Μάιο

Άνοδος στο φυσικό αέριο – Οι προβλέψεις για τον καιρό «τρόμαξαν» την αγορά

Aγορά ενέργειας: «Έσπασε» εννέα ρεκόρ το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News