Business & Finance Κυριακή 19/02/2023, 13:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IEA: Ελλείψεις φυσικού αερίου και υψηλότερες τιμές τον επόμενο χειμώνα

IEA: Ελλείψεις φυσικού αερίου και υψηλότερες τιμές τον επόμενο χειμώνα

Προειδοποίηση για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα απηύθυνε και πάλι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, καθώς σχετικά μικρές νέες ποσότητες LNG έρχονται στην αγορά και η κατανάλωση της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. 

Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο του Συνεδρίου Ασφαλείας του Μονάχου, ο Μπιρόλ επαίνεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις σωστές αποφάσεις που έλαβαν πέρυσι να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια, όπως η κατασκευή περισσότερων τέρμιναλ LNG για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες που ελάβαναν μέσω αγωγών από την Ρωσία. 

Υπήρξαν όμως ταυτόχρονα και τυχερές, όπως είπε, καθώς οι εξαιρετικά καλές για την εποχή θερμοκρασίες περιόρισαν τη ζήτηση για θέρμανση την ώρα που η οικονομική εξασθένηση της Κίνας οδήγησε στην πρώτη μείωση της κατανάλωσης στην χώρα σε διάρκεια 40 ετών. 

«Για αυτόν τον χειμώνα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποφύγει την κρίση. Εάν δεν υπήρξαν απρόσμενες εκπλήξεις, θα τα καταφέρουμε. Όμως το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε. 

Επιπλέον ποσότητες LNG της τάξης των 23 δισ.κυβικών μέτρων αναμένονται για φέτος, προσέθεσε ο Μπιρόλ, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη και με μία μικρή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα μπορούσε να απορροφήσει 80% των νέων προσφορών σε LNG. 

«Παρότι έχουμε αρκετά τέρμιναλ εισαγωγής LNG, ενδεχομένως να μην είναι αρκετά για τις εισαγωγές και συνεπώς τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα τον επόμενο χειμώνα για την Ευρώπη», ανέφερε, κάνοντας λόγο και για πιθανή αύξηση των τιμών ξανά. «Δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε». 

Από την άλλη πλευρά, συνέστησε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και περαιτέρω αύξησης των ανανεώσιμων πηγών. 

Και ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης δικτύων της Γερμανίας που διαχειρίζεται τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Deutschlandfunk της Κυριακής ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πιθανές ελλείψεις τον επόμενο χειμένω, ειδικά καθώς η Γερμανία θα κληθεί να αναπληρώσει τους αποθηκευτικούς της χώρας σε φυσικό αέριο χωρίς τους αγωγούς από την Ρωσία. 

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε, όμως θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια», συμπλήρωσε, λέγοντας ακόμη δεν θα ήταν καλό να αφήσουμε την πληρότητας στους αποθηκευτικούς μας χώρους να υποχώρησει πολύ χαμηλότερα από το σημερινό ποσοστό του 71,52%. 

Ο Μπιρόλ κάλεσε ακόμη τις χώρες που αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή από την πυρηνική ενέργεια να σκεφθούν εάν είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να το κάνουν, λέγοντας ότι η προσωρινή παράταση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία έως τον Απρίλιο αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Χρειαζόμαστε όλες τις πηγές ενέργειας για να μας βοηθήσουν για τον επόμενο χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Oλοταχώς προς τα 100 δολάρια – Οι παράγοντες που θα ρυθμίσουν την αγορά

Ευρώπη: Ενεργειακός λογαριασμός 1 τρισ.δολαρίων και είναι μόνο η αρχή

Φυσικό αέριο: Ασφαλής η Ευρώπη φέτος – Πιθανό «κενό» το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News