Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 17:01
ΕΥΡΩΠΗ

Άνοδος στο φυσικό αέριο – Οι προβλέψεις για τον καιρό «τρόμαξαν» την αγορά

Άνοδος στο φυσικό αέριο – Οι προβλέψεις για τον καιρό «τρόμαξαν» την αγορά

Την ανιούσα πήραν εκ νέου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από την πρόβλεψη του καιρού που δείχνει χαμηλότερες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες. Οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης, ενόσω η παραγωγή είναι σχετικά χαμηλή, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα αποθέματα στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Γερμανία αναμένεται να δει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες για τη συγκεκριμένη περίοδο εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ την επόμενη εβδομάδα κύμα ψύχους πρόκειται να πλήξει και τη Βρετανία. Ταυτόχρονα, η παραγωγή των ανεμογεννητριών ενδέχεται να υποχωρήσει την επόμενη εβδομάδα και στις δύο χώρες, αυξάνοντας κατά συνέπεια τη ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Ως αποτέλεσμα, τα προθεσμιακά TTF του Μαΐου, που αποτελούν βαρόμετρο για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενισχύονται κατά 4,31% στα 42,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ήδη η Ευρώπη έχει ξεκινήσει την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, τα οποία είναι γεμάτα περίπου στο 57% κατά μέσον όρο. Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση γίνεται με χαμηλότερο ρυθμό από το σύνηθες για τη συγκεκριμένη περίοδο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν συνολικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Ταυτόχρονα, οι ετήσιες εργασίες συντήρησης σε μονάδες της Νορβηγίας και σε σχετικές υποδομές την επόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στο δίκτυο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τελείωσε, λένε οι Γερμανοί

Σε χαμηλό οκταετίας η κατανάλωση φυσικού αερίου – Υπερκαλύφθηκε ο στόχος της Ε.Ε.

ΙΕΝΕ: Πέφτουν οι τιμές ηλεκτρισμού το α’ τρίμηνο – Αυξάνεται η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News