Green Economy Τρίτη 11/04/2023, 15:32
ΑΝΑΛΥΣΗ

ΙΕΝΕ: Πέφτουν οι τιμές ηλεκτρισμού το α’ τρίμηνο – Αυξάνεται η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα

ΙΕΝΕ: Πέφτουν οι τιμές ηλεκτρισμού το α’ τρίμηνο – Αυξάνεται η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα

Σταθερά πτωτική τάση ακολουθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του ΙΕΝΕ για τον Μάρτιο, όπου επίσης διαπιστώνεται ότι μειώνεται και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η συμβολή των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου. 

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις τιμές ηλεκτρισμού, η μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς (ΤΕΑ) υποχώρησε για τρίτο συναπτό μήνα τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στα 122,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο – στην κορύφωση των τιμών ενέργειας – ανερχόταν στα 436,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΝΕ, παρατηρείται συρρίκνωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αγγίζοντας τις 3,9 και τις 3,8 τεραβατώρες αντίστοιχα, από τις 4 τεραβατώρες τον Ιανουάριο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε ετήσια βάση, η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ελληνικό μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 6% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ειδικότερα, η συμμετοχή τους άγγιξε το 40%, ενώ η συνεισφορά του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 21%, καλύπτοντας στο 26% του μίγματος.

ΙΕΝΕ: Πέφτουν οι τιμές ηλεκτρισμού το α’ τρίμηνο – Αυξάνεται η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα-1

Φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ, το LNG εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία στο μίγμα προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η συνεισφορά του LNG κατά 68% τον περασμένο Μάρτιο στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Καθοδική πορεία καταγράφεται από τις αρχές του 2023 στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας. Όσον αφορά στο σημείο εξόδου του Σιδηρόκαστρου στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, το σημείο από το οποίο εισέρχονται οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, κατά τον Μάρτιο του 2023 καταγράφηκαν εξαγωγές φυσικού αερίου συνολικής ποσότητας 0.4 TWh. 

Κατά μέσο όρο, η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό TTF – το «βαρόμετρο» για τις ευρωπαϊκές τιμές του καυσιμου – τον περασμένο Μάρτιο κυμάνθηκε στα 40-50 ευρώ/MWh, ενώ στις 20 Μαρτίου η τιμή υποχώρησε κάτω από τα 40 ευρώ/MWh, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021. Κατά συνέπεια, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Μάρτιο του 2023 διαμορφώθηκε στα 46.3 ευρώ/MWh, καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη πτώση σε μηνιαίο επίπεδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε χαμηλό οκταετίας η κατανάλωση φυσικού αερίου – Υπερκαλύφθηκε ο στόχος της Ε.Ε.

Σε επιφυλακή για μείωση στην παραγωγή ΑΠΕ προς αποφυγή μπλακ άουτ

Κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα λόγω ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News