Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 13:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ασπίδα στον πληθωρισμό: Διψήφιες αποδόσεις για έργα τέχνης, ρολόγια, τσάντες, κρασιά

Ασπίδα στον πληθωρισμό: Διψήφιες αποδόσεις για έργα τέχνης, ρολόγια, τσάντες, κρασιά

Κατά 29% αυξήθηκαν το 2022 οι τιμές στην αγορά της τέχνης κατά μέσο όρο, δίνοντας τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα στις λεγόμενες επενδύσεις της πολυτέλειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη φετινή έκδοση της έκθεσης Wealth Report της Knight Frank, στη δεύτερη θέση των αποδόσεων βρέθηκαν τα συλλεκτικά αυτοκίνητα, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 25%, στην καλύτερή τους επίδοση εδώ και εννέα χρόνια. Μία  Mercedes-Benz Uhlenhaut Coupé πουλήθηκε πέρυσι αντί 143 εκατ. δολαρίων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του ακριβότερου αυτοκινήτου που έχει πουληθεί ποτέ.

Οι μισές από τις επενδύσεις της πολυτέλειας που παρακολουθεί η Knight Frank, όπως είναι για παράδειγμα οι συλλεκτικές τσάντες, τα σπάνια κρασιά, τα κοσμήματα, τα έπιπλα, τα διαμάντια και τα σπάνια ουίσκι, είδαν τις τιμές τους να σημειώνουν διψήφια άνοδο.  

Συνολικά, ο δείκτης Knight Frank Luxury Investment Index ενισχύθηκε κατά 16% το 2023, ξεπερνώντας τον πληθωρισμό και υπερ-αποδίδοντας έναντι των περισσότερων αγορών, όπως οι μετοχές ή ακόμα και ο χρυσός. Σύμφωνα με τον Andrew Shirley της the Knight Frank, αυτό δείχνει πόσο ανθεκτικές είναι αυτές οι επενδύσεις απέναντι στα οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα που κλονίζουν τις άλλες αγορές.

Ασπίδα στον πληθωρισμό: Διψήφιες αποδόσεις για έργα τέχνης, ρολόγια, τσάντες, κρασιά-1

Από τις επενδύσεις πολυτελείας, το ουίσκι εμφάνισε τις πιο αδύναμες επιδόσεις το 2022, με τις τιμές να σημειώνουν αύξηση μόλις 3% κατά μέσο όρο. Τα συλλεκτικά έπιπλα και τα χρωματιστά διαμάντια σημείωσαν αύξηση τιμών 4%.

Όμως, σε βάθος 10ετίας, το ουίσκι αποτελεί την επένδυση πολυτελείας με την καλύτερη επίδοση, αφού έχει προσφέρει αποδόσεις 373%. Τα κλασικά αυτοκίνητα και τα συλλεκτικά κρασιά ακολουθούν, με κέρδη 185% και 162% αντίστοιχα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι τιμές των έργων τέχνης έχουν αυξηθεί κατά 91% στη 10ετία. Πέρυσι, η αγορά έλαβε ώθηση από τις πολύ υψηλές τιμές που σημείωσαν κάποια μουσειακής ποιότητας κομμάτι που βγήκαν σε δημοπρασία από πολύ εύπορους συλλέκτες.  Για παράδειγμα, η συλλογή έργων τέχνης του εκλιπόντος συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s τον Νοέμβριο αντί 1,5 δισ. δολαρίων. Επίσης, το αριστούργημα του Andy Warhol, Shot Sage Blue Marilyn, πουλήθηκε αντί 195 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του ίδιου οίκου τον περασμένο Μάιο.  

Οι τιμές των συλλεκτικών ρολογιών αυξήθηκαν κατά 18% το 2022, καθώς οι πωλήσεις των τριών οίκων δημοπρασιών -Christie’s, Sotheby’s και Phillips- έφεραν συνολικά 570 εκατ. δολάρια το 2022, δηλαδή 33% περισσότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ξεφουσκώνει η αγορά των Rolex: Βουτιά στις τιμές για τα πολυτελή ρολόγια

Τι κάνει μία τσάντα να αξίζει 3,8 εκατ. δολάρια – Οι 5 ακριβότερες του κόσμου

Andy Warhol: Το να βγάζεις χρήματα είναι τέχνη – Πώς ο πρώτος influencer έβγαλε 100 εκατ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News