Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 13:13
ΑΓΟΡΕΣ

Σε επίπεδο-ρεκόρ η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη – Τι οδήγησε την άνοδο

Σε επίπεδο-ρεκόρ η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη – Τι οδήγησε την άνοδο

Το ορόσημο των 100 ευρώ ανά τόνο ξεπέρασε για πρώτη φορά η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των προβλέψεων για πτώση της θερμοκρασίας κατά μήκος της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και των προσδοκιών για μικρότερη παραγωγή από ΑΠΕ.

Ενόψει των προβλέψεων για αύξηση της ζήτησης για άνθρακα, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην Ε.Ε. – που αποτελεί «βαρόμετρο» για την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα – σκαρφάλωσε στα 100,70 ευρώ ανά τόνο. Η άνοδος αντανακλά βέβαια τα αυξημένα κόστη που θα κληθούν να καταβάλουν οι ρυπογόνες βιομηχανίες.

Σημειώνεται πως ο δείκτης έχει ήδη ενισχυθεί κατά σχεδόν 20% από την αρχή του έτους, εν μέρει λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην ενεργειακή αγορά. Παράλληλα, ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για μικρότερη παραγωγή από ανεμογεννήτριες αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης στα εργοστάσια που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Τα εργοστάσια αυτά θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν και τις σχετικές άδειες, ώστε να καλύψουν τους ρύπους τους.

«Οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να υποχωρήσουν χαμηλότερα από τον μέσο όρο για την εποχή, γεγονός το οποίο ενδέχεται να δώσει ώθηση στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να αυξήσουν τις δραστηριότητες αντιστάθμισης», δήλωσε στο Reuters ο Gregory Idil υψηλόβαθμό στέλεχος στην εταιρεία Vertis.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Καμπανάκι στην Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα

ΑΔΜΗΕ: Νέα γενιά έργων για ενίσχυση της ενεργειακής θωράκισης της χώρας

Τι αλλαγές φέρνει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News