Business & Finance Δευτέρα 20/02/2023, 22:02
ΑΓΟΡΕΣ

Stablecoins: Η επόμενη κίνηση της SEC σε μία αγορά 137 δισ.δολαρίων

Stablecoins: Η επόμενη κίνηση της SEC σε μία αγορά 137 δισ.δολαρίων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) είναι έτοιμη να αναλάβει δράση κατά της Paxos, της εταιρείας που εκδίδει stablecoinς. Η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά stablecoin αξίας 137 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές. 

Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα που είναι συνδεδεμένα με πραγματικό ενεργητικό, όπως το αμερικανικό δολάριο. 

Τα stablecoins αποτελούν την «ραχοκοκκαλιά» της αγοράς κρυπτονομισμάτων, καθώς επιτρέπουν στους συναλλασσομένους να διαπραγματεύονται σε διαφορετικά κέρματα άμεσα χωρίς να χρειάζεται να τα μετατρέπουν σε πραγματικό νόμισμα. 

Η Paxos εξέδωσε ένα ψηφιακό νόμισμα, το λεγόμενο Binance USD ή BUSD. Πρόκειται για stablecoin το οποίο συνδέεται με τη Binance, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. 

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, οι χρηματοοικονομικές αρχές της Νέας Υόρκης ζήτησαν από την Paxos να σταματήσει την έκδοση του BUSD. 

Eπίσης, η Paxos γνωστοποίησε ότι η SEC την ειδοποίησε ότι εξετάζει να προτείνει επιβολή μέτρων υποστηρίζοντας ότι το BUSD συμπεριφέρεται όπως οι μετοχές. Kαι γι΄αυτό συστήνει ότι η Paxos θα πρέπει να ρυθμίζεται με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τις μετοχές. 

Η SEC δεν έχει λάβει ακόμη επίσημα μέτρα κατά της εταιρείας. Ωστόσο, τα όποια μέτρα παρακολουθούνται στενά καθώς θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για όλα τα stablecoins, μεταξύ των οποίων tether και USDC, τα δύο μεγαλύτερα με συνολική αξία 110 δισ.δολαρίων. 

«Εάν η SEC επιβάλει μέτρα κατά της Paxos, τότε και οι υπόλοιποι εκδότες stablecoins θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως εκδότες τίτλων και να προετοιμαστούν για μία μακρά νομική μάχη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», όπως αναφέρει ο Renato Mariotti, εταίρος της εταιρείας νομικών συμβούλων BCLP. 

Eίναι τα stablecoins μετοχές;

Παρότι η SEC δεν έχει ακόμη προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα, η επισήμανση απέναντι στην Paxos είναι εάν τα stablecoins είναι μετοχές ή όχι. Η Paxos διαφωνεί επειδή το BUSD δεν αποτελεί τίτλο με βάση τη σχετική νομοθεσία.  

Εάν το BUSD θεωρηθεί τελικά μετοχή από τη SEC, τότε η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να εποπτεύει το stablecoin. Ανεξαρτήτως εάν η εταιρεία εκδίδει BUSD θα πρέπει να είναι καταχωρημένη στη SEC και να εναπόκειται σε πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Ποιά είναι τα πιθανά σενάρια;

«Πιστεύω ότι η SEC θα καταλήξει σε διακανονισμό με την Paxos βάσει του οποίου η εταιρεία θα συναινέσει ότι το BUSD είναι χρεόγραφο, οδηγώντας και άλλα stablecoins στην ίδια διαδρομή, αναφέρει η Mariotti. 

«Είναι επίσης πιθανό η Paxos να καταθέσει αγωγή κατά της SEC, όμως το κόστος μίας τέτοιας κίνησης θα είναι σημαντικό».

«Μία νομική διαδικασία θα χρειαστεί πολύ χρόνο και ο κίνδυνος να χάσει για την Paxos θα είναι εξίσου σημαντικός. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα για την Paxos είναι να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο και να καταστήσει το BUSD λιγότερο ελκυστικό για συναλλαγές», σύμφωνα με την Mariotti. 

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι είναι πιθανόν το BUSD να πάψει να πωλείται στις ΗΠΑ ή να είναι διαθέσιμο σε αμερικανικά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων. Και είναι επίσης πολύ πιθανόν να έχουν την ίδια τύχη και άλλα stablecoin. 

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News