Business & Finance Πέμπτη 2/02/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Το καλύτερο ξεκίνημα έτους για επαναγορές ιδίων μετοχών

ΗΠΑ: Το καλύτερο ξεκίνημα έτους για επαναγορές ιδίων μετοχών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιπαθεί αυτή την τακτική. Οι φορολογούμενες αρχές τις διερευνούν και οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι η σημερινή ευφορία δεν θα έχει διάρκεια. Παρά ταύτα όμως, η εταιρική Αμερική συνεχίζει να επαναγοράζει ιδίες μετοχές της, μία κινητήρια δύναμη που έχει τροφοδοτήσει το ράλι του νέου έτους. 

Τον πρώτο μήνα του 2023, οι επαναγορές ιδίων μετοχών που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα έχουν υπερτριπλασιαστεί στα 132 δισ.δολάρια σε σχέση με την περυσινή περίοδο, σηματοδοτώντας το πιο δυνατό ξεκίνημα έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Birinyi Associates. Οι προγραμματισμένες επαναγορές ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου, που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια, περισσότερο από 15%. 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρική ζήτηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο καθώς οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν κέρδη καλύτερα των προσδοκιών. Την προηγούμενη εβδομάδα, το τμήμα της Morgan Stanley που πραγματοποιεί επαναγορές για πελάτες «είδε» τις παραγγελίες να αυξάνονται 5%. 

Σε μία περίοδο όμως που ο κίνδυνος της ύφεσης αυξάνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, αυτή η αγοραστική μανία μπορεί να θεωρηθεί ως μία σπατάλη του ρευστού. Για τους επενδυτές όμως που παρακολουθούν τις επιχειρήσεις να μειώνουν το κόστος σε όλα, από ταξίδια έως προσλήψεις, η σταθερή δέσμευση για επαναγορές ιδίων μετοχών προσφέρει μία δόση ανακούφισης εν μέσω των ζοφερών προβλέψεων. 

relates to Stock Buybacks Race to Record $132 Billion Start as Companies Snub All Warnings
Source: Birinyi Associates
 

Οι επαναγορές ύψους 75 δισ.δολαρίων της Chevron σηματοδότησαν την τελευταία ανακοίνωση για το μήνα Ιανουάριο, εκπροσωπώντας περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου. Όμως, ακόμη και εάν εξαιρεθεί ο πετρελαϊκός κολοσσός, το εναπομείναν ποσό επαναγορών ιδίων μετοχών του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 57 δισ.δολάρια, ποσό που έχει ξεπεραστεί μόνο σε τρεις χρονιές.  

Όπως και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές, η Chevron έχει αποσπάσει έντονη κριτική για τις επαναγορές της από το Λευκό Οίκο, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα χρήματα θα πρέπει να διατίθενται για την αύξηση της παραγωγής και όχι για ανταμοιβή των μετόχων. Για να αποθαρρύνει μάλιστα τις αμερικανικές εταιρείες από το να επαναγοράζουν ιδίες μετοχές, η αμερικανική κυβέρνηση θέτει από φέτος σε ισχύ νόμο για την επιβολή φόρου 1% στις επαναγορές. 

Και όλα αυτά τη στιγμή που αναλυτές της Goldman Sachs είχαν προβλέψει πέρυσι το Νοέμβριο ότι οι επαναγορές θα υποχωρούσαν φέτος κατά 10% ή ακόμη και 40%. Η απρόσμενη αυτή άνοδος λαμβάνει χώρα στη διάρκεια της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2022 που είναι σχετικά υποτονική. 

Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για επαναγορές μπορεί να θεωρηθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης, οι εταιρείες τείνουν να μειώνουν τις επαναγορές ιδίων μετοχών προκειμένου να διαφυλάξουν το ρευστό τους. 

Πέρυσι όμως συνέβη το αντίθετο, όταν ο φόβος της ύφεσης οδήγησε τον S&P 500 σε bear market, οι επιχειρήσεις παρενέβησαν με επαναγορές ρεκόρ της τάξης των 1,26 τρισ.δολαρίων. Αυτή η προθυμία επαναγοράς ιδίων μετοχών από τις επιχειρήσεις είναι ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι αναλυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να γίνουν υπερβολικά bearish ως προς τις μετοχές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Επαναγορές μετοχών αξίας άνω του 1 τρισ.δολαρίων

Μπάιντεν προς πετρελαϊκές: Χρησιμοποιείστε τα κέρδη σας για αύξηση της παραγωγής

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News