Green Economy Τετάρτη 15/02/2023, 17:06
GREEN ECONOMY

Κομισιόν: Καμπανάκι στην Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα

Κομισιόν: Καμπανάκι στην Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα

Αιτιολογημένη γνώμη απέστειλε η Κομισιόν στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων. 

Σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, όπως έκρινε η επιτροπή το σχετικό ελληνικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», εγκρίθηκε χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.

Η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2014. Έκτοτε, το σχέδιο εξακολουθεί να μην έχει αναθεωρηθεί ή υποβληθεί στη δέουσα εκτίμηση, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους και σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά την προσφορά τεχνικής υποστήριξης, η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 υποδεικνύουν ότι είναι καίριας σημασίας για την ΕΕ να ανακόψει την απώλεια βιοποικιλότητας μέσω της προστασίας και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Παραπομπή Ελλάδας στο ΔΕΕ για μη συμμόρφωση με τους κανόνες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News