Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 21:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκός άνθρακας: Κάτω από τα 100 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά από το 2021

Ευρωπαϊκός άνθρακας: Κάτω από τα 100 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά από το 2021

Η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια ο τόνος, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο περίπου ετών, καθώς η πτώση στη ζήτηση ενέργειας και των τιμών φυσικού αερίου έχει κάμψει την χρήση αυτού του βρώμικου καυσίμου. 

Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προτιμούν το φυσικό αέριο από τον άνθρακα, με τις μεγάλες εισαγωγές σε υγροποιημένο φυσικό αέριο να έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματα και να βελτιώνει τις προοπτικές για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Όλο αυτό το σκηνικό συνιστά εντυπωσιακή αλλαγή από πέρυσι, οπότε η Γερμανία έκαιγε άνθρακα με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια τουλάχιστον έξι ετών από τη στιγμή που η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

European Coal Prices Fall to $100 | Month-ahead prices dropped to an almost two-year low on lower demand
 
 
 

Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολική και ηλιακή ενέργεια, αναμένεται να εκπροσωπήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας φέτος, το φυσικό αέριο παραμένει το κατεξοχήν καύσιμο καθώς χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, κλείνουν μονάδες πυρηνικής ενέργειας. 

Η τιμή του άνθρακα για εισαγωγή στο Άμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αμβέρσα, υποχώρησε κατά 7% στα 98 δολάρια ο τόνος. Η τιμή αυτή είναι κατά πολύ χαμηλότερη από το ρεκόρ των 459,80 δολαρίων στις αρχές του 2022. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Υποχωρεί για τρίτη συνεχή εβδομάδα

Από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά το 12% του ηλεκτρισμού παγκοσμίως το 2022

Έπιασε πάτο το φυσικό αέριο; Κάτω από τα 50 ευρώ στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News