Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 12:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 5,6% αναμένουν φέτος οι οικονομολόγοι

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 5,6% αναμένουν φέτος οι οικονομολόγοι

Σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτό που αναμενόταν νωρίτερα προβλέπεται να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αλλά θα παραμείνει για περισσότερο καιρό ψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα SPF (Survey of Professional Forecasters), ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 5,6% φέτος, από 5,9% που προβλεπόταν στην προηγούμενη τριμηνιαία έρευνα. Για το 2024 διαβλέπουν πληθωρισμό στο 2,6% από 2,7%.

Αντιθέτως, υψηλότερα ανέβασαν τον πήχυ για το 2025, καθώς πλέον αναμένουν πληθωρισμό 2,2% από 2,1%, ενώ η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, που αναφέρεται στο 2027 διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 2,1%.

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 5,6% αναμένουν φέτος οι οικονομολόγοι-1

Για τον δομικό πληθωρισμό, τον δείκτη δηλαδή που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων και έχει προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς τους τελευταίους μήνες, οι προβλέψεις παρέμειναν οι ίδιες, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για 2% σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ ανέβασε χθες τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης στο 3,25%. Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης η πρόεδρος της Τράπεζας, Christine Lagarde, δήλωσε πως η πλειονότητα των δεικτών για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανέρχεται περίπου στο 2%, ενώ ορισμένοι δείκτες έχουν αυξηθεί και απαιτούν συνεχή εποπτεία.

Οικονομία Ευρωζώνης

Στην τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ, οι οικονομολόγοι αναμένουν πλέον υψηλότερη ανάπτυξη 0,6% για την Ευρωζώνη φέτος, το οποίο όμως εξακολουθεί να μένει σημαντικά χαμηλότερα από την πρόβλεψη της ίδιας της Τράπεζας για 1%. Η πρόβλεψη για το 2024, όμως, αναθεωρήθηκε, επί τα χείρω στο 1,2% έναντι 1,4% πριν από τρεις μήνες.

Παράλληλα, προβλέπεται πλέον ταχύτερη μείωση της ανεργίας, στο 6,8% φέτος, έναντι 7% που αναμενόταν στην προηγούμενη έρευνα. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 6,5%, ένα ποσοστό που θεωρείται σχετικά χαμηλό και έχει προκαλέσει προβληματισμούς σχετικά με το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EKT: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Λαγκάρντ για επιτόκια: Εχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν σταματάμε

Επιτέλους η ΕΚΤ απενεργοποιεί τη λειτουργία του «αυτόματου πιλότου»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News