Business & Finance Δευτέρα 13/02/2023, 09:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει, αλλά θα παραμείνει λίγο πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2% έως και το 2025, σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Bloomberg.

Ειδικότερα, τόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή όσο και ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθούν στο 2,1% το 2025, όπως δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση του Bloomberg που φτάνει τόσο μακριά.

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025-1

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργεια και των τροφίμων, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ΕΚΤ επί του παρόντος. Αυτός ο δείκτης αναμένεται να κορυφώσει στα τρέχοντα επίπεδα του 5,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, πριν να υποχωρήσει στο 3,6% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τον επόμενο μήνα αναμένονται και οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενσωματώνουν την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι προβλέψεις τις οποίες είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, «έβλεπαν» τον δομικό πληθωρισμό στο 2,4% το 2025 και είχαν οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στην πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της.

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025-2

Κατά τα άλλα, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg περιμένουν συρρίκνωση 0,2% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο και ανάκαμψη στη συνέχεια. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,4% το 2023 και 1,2% το 2024, προβλέπει η δημοσκόπηση.

Πληθωρισμός: Αναμένεται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% έως και το 2025-3

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο έως το 3,25% από 2,5% που είναι σήμερα. Ουσιαστικά, αναμένεται να ακολουθήσει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, την οποία προανήγγειλαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία τους συνάντηση, καθώς και μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης μετά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις

UBS: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Δεν θα έρθει ύφεση

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 34 ετών ο πληθωρισμός το 2022 – Αποκλιμάκωση τον Δεκέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News