Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 16:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CEOs της Silicon Valley: Δεν φταίει η SVB για την κατάρρευσή της

CEOs της Silicon Valley: Δεν φταίει η SVB για την κατάρρευσή της

Όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, από επενδυτές και αναλυτές, μέχρι «απλούς, καθημερινούς» παρατηρητές, που έσπευσαν να κατηγορήσουν την τράπεζα για την επικίνδυνη και δαπανηρή στρατηγική της.

Ωστόσο, ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι που επηρεάστηκαν από την κατάρρευση δεν κατηγορούν την λανθασμένη στρατηγική της SVB, η οποία επικεντρώθηκε γύρω από την πώληση μακροπρόθεσμων ομολόγων αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων. Αντίθετα, σύμφωνα με το CNBC, κατηγορούν τους venture capitalists που συμβούλεψαν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα αμέσως.

Πριν από το κραχ, η SVB είχε πελάτες σχεδόν τις μισές από τις startups των ΗΠΑ στις οποίες είχαν επενδύσει VC, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Αλλά αφού η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, η μετοχή της έπεσε και οι venture capitalists πανικοβλήθηκαν, λέγοντας στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, όσο είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Ως εκ τούτου οι νεοφυείς επιχειρήσεις απέσυραν περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζε η τράπεζα, γεγονός που έφερε χάος.

Τώρα, οι CEOs λένε ότι θρηνούν για την απώλεια ενός ζωτικού τμήματος του οικοσυστήματος της Silicon Valley. Το CNBC μίλησε με μια ομάδα διευθυντών startup σε διάφορους κλάδους, οι οποίοι έχασαν την πρόσβαση σε ορισμένα ή όλα τα χρήματα της εταιρείας τους κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης.

Ως επί το πλείστον, συμφωνούν ότι η ίδια η τράπεζα δεν έφταιγε – και οι μικρές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν χωρίς την παρουσία της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Paul Krugman: Πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η τραπεζική κρίση;

Στέλεχος της Goldman Sachs: Η SVB ήταν η Lehman της τεχνολογίας 

Είναι η PacWest ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» των αμερικανικών τραπεζών;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News