Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 19:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι η PacWest ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» των αμερικανικών τραπεζών;

Είναι η PacWest ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» των αμερικανικών τραπεζών;

Πτώση κατά 10% σημειώνει την Τετάρτη (22/3), η μετοχή της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας, PacWest, αφού αποκάλυψε ότι έχασε καταθέσεις άνω των 6 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια.

Πιο συγκεκριμένα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε καταθέσεις 27,1 δισ. δολαρίων στις 20 Μαρτίου, χαμηλότερες σε σχέση με τα 33,9 δισ. δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου και με τα 33,2 δισ. δολάρια στις 9 Μαρτίου. Η μείωση φαίνεται ότι προήλθε σε μεγάλο βαθμό από επιχειρηματικές καταθέσεις, οι οποίες αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο των συνολικών καταθέσεων της PacWest στα τέλη Δεκεμβρίου και τώρα διαμορφώνονται σε μόλις 24%, μεταδίδει το CNBC.

Η αποτυχία της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτόν τον μήνα έχει προκαλέσει ανησυχία για τράπεζες με μεγάλες καταθέσεις από εταιρείες και πλούσιους ιδιώτες που υπερβαίνουν το ασφαλιστικό ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων, που έχουν θέσει οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Η PacWest είπε ότι περισσότερο από το 65% των τρεχουσών καταθέσεών της, πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφάλιση.

Η τράπεζα σημείωσε επίσης, ότι διερεύνησε την άντληση περισσότερων κεφαλαίων, αλλά αποφάσισε ότι μία τέτοια ενέργεια δεν ήταν «συνετή», δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς. 

Για να βοηθήσει στη διαχείριση των καταθέσεων που εκρέουν, η PacWest δανείστηκε περισσότερα από 16 δισ. δολάρια από διάφορα προγράμματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση και έλαβε 1,4 δισ. δολάρια σε μετρητά από την Atlas SP Partners. Η εταιρεία είπε ότι είχε 11,4 δισ. δολάρια σε μετρητά, που είναι πάνω από το ποσό των ανασφάλιστων καταθέσεων στα βιβλία της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Paul Krugman: Πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα η τραπεζική κρίση;

Η επιστροφή των αυξανόμενων επιτοκίων – 10 τάσεις για τις τράπεζες το 2023

Δυσοίωνη πρόβλεψη του CEO της Man Group: Θα καταρρεύσουν και άλλες τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News