Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 09:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Έγινε ψηφιακός χρυσός; Οι προβλέψεις για 100.000 και 1 εκατ. δολάρια

Bitcoin: Έγινε ψηφιακός χρυσός; Οι προβλέψεις για 100.000 και 1 εκατ. δολάρια

To bitcoin σημειώνει ράλι 70% από τις αρχές του έτους και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι προοπτικές του παραμένουν θετικές, με έναν ειδικό να λέει στο CNBC ότι θα μπορούσε να φτάσει και στα 100.000 δολάρια.

Πάντως, το bitcoin παραμένει σε επίπεδα κατά 60% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 68.990,90 δολαρίων που σημείωσε τον Νοέμβριο του 2021.

«Πιστεύω ότι το bitcoin πιθανότατα θα σπάσει το ιστορικό υψηλό του φέτος», λέει ο Marshall Beard, επικεφαλής στρατηγικής στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Gemini,  προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν  στα 100.000 δολάρια.

Όπως εξηγεί, εάν το bitcoin φτάσει στο προηγούμενο ρεκόρ των 69.000 δολαρίων, «δεν απέχει πολύ από το να ενισχυθεί» στα 100.000 δολάρια.

Πάντως, για να φτάσει στα επίπεδα αυτά, το bitcoin θα έπρεπε να σημειώσει ράλι 270%.

Ο Paolo Ardoino, επικεφαλής τεχνολογίας της Tether συμφωνεί ότι το bitcoin θα μπορούσε να δοκιμάσει ξανά το ιστορικό ρεκόρ του.

Η αισιοδοξία για το bitcoin, η οποία έρχεται αφότου πολλοί εμπλεκόμενοι στην αγορά ήταν πιο συγκρατημένοι στις αρχές του έτους, έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρθηκε το κρυπτονόμισμα κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και των δύο φιλικών στα κρυπτονομίσματα τραπεζών Silvergate Capital και Signature Bank. Αντί να καταρρεύσει, το bitcoin σημείωσε ράλι.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους του νομίσματος, αυτό σημαίνει ότι το bitcoin προσφέρει μια εναλλακτική στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, ώστε ο κόσμος να κρατά τα χρήματά του ασφαλή.

Για πολλά χρόνια, οι υπέρμαχοι του bitcoin έλεγαν ότι το κρυπτονόμισμα είναι ο «ψηφιακός χρυσός», ένα ασφαλές καταφύγιο που μπορεί να προστατεύσει τους επενδυτές έναντι του πληθωρισμού και των αναταραχών σε άλλες αγορές. Όμως τον τελευταίο καιρό, το bitcoin έχει εμφανίσει μεγάλο συσχετισμό με τις μετοχές και ειδικά με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Τώρα, υπάρχουν κάποια σημάδια ότι το bitcoin αποσυνδέεται από τις άλλες αγορές, καθώς υπερ-αποδίδει έναντι του Nasdaq.

Όμως, την ίδια στιγμή έχει ενισχυθεί και από τις ελπίδες ότι η τραπεζική κρίση θα περιορίσει τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, κάτι που θα ευνοούσε τις επενδύσεις ρίσκου.

Οι συζητήσεις για το πού θα φτάσει το bitcoin φέτος έχουν φουντώσει αφότου ο Balaji Srinivasan, ένας επενδυτής και πρώην επικεφαλής τεχνολογίας του Coinbase, στοιχημάτισε στις 17 Μαρτίου ότι το νόμισμα θα μπορούσε να αξίζει 1 εκατ. δολάρια σε 90 ημέρα. Πόνταρε 2 εκατ. δολάρια, πιστεύοντας ότι ο υπερπληθωρισμός θα μειώσει την αξία του δολαρίου και θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες bitcoin.

Για να φτάσει το bitcoin στο 1 εκατ. δολάρια, θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 3.600% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Bear της Gemini πιστεύει ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να φτάσει στο 1 εκατ. δολάρια αλλά όχι σε 90 ημέρες. Πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να περάσουν 10 χρόνια, λέει.

Ο Ardoino της Tether σημειώνει ότι για να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα σε 90 ημέρες, θα πρέπει να συμβεί ένα ασυνήθιστο οικονομικό γεγονός, κάτι το οποίο κανείς δεν επιθυμεί. «Θα σήμαινε ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει. Δεν  είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε», τόνισε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τα cryptos πέρασαν το stress test των τραπεζών – Και τώρα;

Cryptos: Έχασαν τρεις τράπεζες σε μία εβδομάδα – Αλλά το ράλι συνεχίζεται

Πόσοι Έλληνες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News