Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 13:59
BUSINESS & FINANCE

Πόσοι Έλληνες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα;

Πόσοι Έλληνες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα;

Στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα κρυπτονομίσματα, καθώς ειδικά η Ε.Ε. συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές με την ταχύτερη διείσδυση στη σχετική αγορά. Παρόλα αυτά, παρατηρούνται τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, με τους επενδυτές σε φτωχότερες χώρες να προσελκύονται – σε γενικές γραμμές – περισσότερο από τα κρυπτονομίσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Visual Capitalist βάσει στοιχείων από το Ευρωβαρόμετρο, τα κρυπτονομίσματα είναι πιο δημοφιλή στη Σλοβενία, όπου το 18% δηλώνει πως επενδύσει σε αυτά, ενώ το 22% του πληθυσμού επενδύει σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Ακολουθεί η Κροατία με 16% να επενδύει σε κρυπτονομίσματα και 17% σε παραδοσιακά assets, καθώς και το Λουξεμβούργο με 14% να επενδύει σε κρυπτονομίσματα, αλλά και ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 36% να στρέφεται σε παραδοσιακά εργαλεία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Βουλγαρία (13% και επίσης 13% αντίστοιχα) και η Κύπρος.

Η περίπτωση της Κύπρου είναι ιδιαίτερη: σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., μεγαλύτερο ποσοστό επενδύει σε κρυπτονομίσματα παρά σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή 13% και 10% του πληθυσμού αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Πόσοι Έλληνες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα;-1

Μικρότερη έκθεση στα κρυπτονομίσματα

Απεναντίας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με συγκριτικά μικρό ποσοστό επενδυτών στα κρυπτονομίσματα. Μόλις ένας στους δέκα Έλληνες (10%) δηλώνει πως επενδύει στα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αντίστοιχο ποσοστό της τάξης μόλις του 11% δηλώνει ότι επενδύει σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.

Οι χώρες με μικρότερη έκθεση στην Ε.Ε.

Πόσοι Έλληνες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα;-2

Τα ποσοστά αυτά διαφέρουν σημαντικά από άλλες χώρες της ΕΕ, όπου η απόκλιση μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι μεγαλύτερη. Ενδεικτικά, το 5% των Γάλλων (ο λαός με τη μικρότερη έκθεση σε κρυπτονομίσματα στην Ε.Ε.) επενδύει στα κρυπτονομίσματα έναντι του 22% που επενδύει σε παραδοσιακά assets. Στην Ιταλία επίσης διαμορφώνεται ένα 6% σε κρυπτονομίσματα και 31% αλλού ή στη Γερμανία 6% και 33% αντίστοιχα. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων μικρή απόκλιση (κάτω των 10 ποσοστιαίων μονάδων) μεταξύ του ποσοστού επένδυσης σε κρυπτονομίσματα και σε παραδοσιακά assets εμφανίζεται στη Λετονία (8% και 11%), τη Πολωνία (8% και 14%), τη Ρουμανία (8% και 14%) κ.α.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ράλι στα cryptos – Ξεπέρασε το «σοκ» η αγορά

FTX: Ο άνθρωπος που «καθαρίζει» το χάος βγάζει 1.300 δολάρια την ώρα

Κρυπτονομίσματα: Σχεδόν 4 δισ. δολάρια έκλεψαν οι χάκερς το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News