Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 13:48
ΑΓΟΡΕΣ

Τα cryptos πέρασαν το stress test των τραπεζών – Και τώρα;

Τα cryptos πέρασαν το stress test των τραπεζών – Και τώρα;

Οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για την αγορά των κρυπτονομισμάτων: η αύξηση των επιτοκίων διεθνώς έτρεψαν τους επενδυτές σε φυγή, οι αλλεπάλληλες καταρρεύσεις ανταλλακτηρίων ενίσχυσαν την απαισιοδοξία στην αγορά και η διάθεση για ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ ενέτεινε το κλίμα ανησυχίας. Όταν τελικά την περασμένη εβδομάδα κατέρρευσαν τρεις αμερικανικές τράπεζες με ισχυρούς δεσμούς με τα κρυπτονομίσματα – η SVB, η Signature Bank και η Silvergate – πολλοί πίστευαν ότι θα αποτελούσε το τελειωτικό χτύπημα.

Κι όμως, οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν, διότι με τους τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να κόψουν ταχύτητα στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Εξ ου και έδωσαν ώθηση στο Bitcoin, το οποίο βρίσκεται σε υψηλά εννιά μηνών, και κατά συνέπεια σε ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία αποτιμάται περίπου στο 1,17 τρισ. δολάρια. 

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ψυχολογικό όριο των 25.000 δολαρίων για το bitcoin σηματοδοτεί την έναρξη του bull market. Ωστόσο, και δεδομένου ότι ενόψει της απόφασης της Fed αυτή την εβδομάδα η αγορά επιδεικνύει σήμερα μία διστακτικότητα, κάποιοι τοποθετούν το σημείο-κλειδί στα 30.000 δολάρια.

Ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια. Κατ’ αρχάς, ο όγκος των συναλλαγών στα κρυπτονομίσματα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, πριν την κατάρρευση του άλλοτε κραταιού ανταλλακτηρίου FTX. Δεύτερον, ορισμένοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων θεωρούν ότι αποτελούν καλή επένδυση έναντι του πληθωρισμού, καθώς πρόκειται για περιορισμένη αγορά.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών άλλοι θεωρούν ότι το Bitcoin θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το σημείο κλειδί των 30.000 δολαρίων. «Το Bitcoin και στο παρελθόν κυμαινόταν ανάλογα με τις ροές ρευστότητας. Με αυτή την κρίση, η Fed έκανε ένεση ρευστότητας την περασμένη εβδομάδα, άρα πιστεύω πως έχει περισσότερο να κάνει με την αύξηση της ρευστότητας παρά ότι οι επενδυτές βλέπουν το Βitcoin ως ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε στο Bloomberg ο Μatt Maley της Miller Tabak + Co.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από ένα έντονο ράλι, η αγορά καταγράφει απώλειες ενόψει της απόφασης Fed που θα ανακοινωθεί αύριο. Το Bitcoin κυμαίνεται κοντά στα 28.000 δολάρια με πτώση περίπου 1,2%. Πτωτικά κινείται και το Ethereum με απώλειες της τάξης του 1,67%, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται επίσης και το Cardano, το Solana και το Avalanche. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinMarketCap, η αποτίμηση της αγοράς συρρικνώνεται κατά 1,12% το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσοι Έλληνες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα;

Tim Berners-Lee: Επικίνδυνα τα κρυπτονομίσματα, λέει ο πατέρας του διαδικτύου

FTX: Ο άνθρωπος που «καθαρίζει» το χάος βγάζει 1.300 δολάρια την ώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News