Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 13:27
ΑΓΟΡΕΣ

Cryptos: Έχασαν τρεις τράπεζες σε μία εβδομάδα – Αλλά το ράλι συνεχίζεται

Cryptos: Έχασαν τρεις τράπεζες σε μία εβδομάδα – Αλλά το ράλι συνεχίζεται

Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, τρεις τράπεζες με στενές επαφές με τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, η Silicon Valley Bank, η Silvergate Capital και η Signature, κατέρρευσαν, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, η οποία βρισκόταν σε πορεία ανάκαμψης. Ωστόσο, αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με κέρδη, με την αγορά των cryptos συνολικά να ανακτά ένα μεγάλο μέρος των απωλειών και να συνεχίζει την ανοδική πορεία.

Το αρχικό sell off πυροδότησαν τα προβλήματα ρευστότητας και η κατάρρευση της Silvergate, η οποία δραστηριοποιείτο αμιγώς στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Στη συνέχεια, κατέρρευσε η SVB, η οποία εκτός από τον πανικό που έσπειρε στα διεθνή χρηματιστήρια πυροδότησε φόβους και στα cryptos, διότι εταιρείες με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και venture capitals με σχέσεις με τα κρυπτονομίσματα είχαν καταθέσεις στην τράπεζα. Παράλληλα, η Circle, η εταιρεία πίσω από το stablecoin USDC, είχε αποθεματικά ύψους 3,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά στην SVB. Τέλος, την Κυριακή άρχισε να βουλιάζει και η αμερικανική Signature, η οποία επίσης διατηρούσε πολύ στενές επαφές με πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.

Εάν δεν βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, θα αποτελέσει «πρόκληση για τη βιομηχανία να ανακτήσει την παλιά της δόξα», δήλωσε στο Business Insider στέλεχος της βιομηχανίας blockchain.

Από την πλευρά του, ο Ran Hammer από την εταιρεία Orbs εξήγησε πως ένας από τους παράγοντες που ώθησαν την ανάπτυξη της αγοράς μετά το 2017 ήταν η σχέση της αποκεντρωμένης οικονομίας με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έδιναν μία αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου στους επιφυλακτικούς επενδυτές. «Ωστόσο, με τις σημαντικές μακροοικονομικές αλλαγές στον τραπεζικό κόσμο, η λεπτή ισορροπία που υπήρχε φαίνεται να βγήκε εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε μεγάλες καταρρεύσεις στην πραγματική οικονομία και στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Εξ ου και πλέον οι αναλυτές προβλέπουν επιφυλακτικότητα και μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ενώ παράλληλα αναμένουν βαθύτερους ελέγχους στις οντότητες που είτε δραστηριοποιούνται είτε έχουν σχέσεις με την αγορά.

Ανάκαμψη στο ταμπλό

Εν μέσω αυτής της αναστάτωσης, η αγορά κρυπτονομισμάτων έκανε βουτιά την περασμένη εβδομάδα, αλλά από χθες φαίνεται να κάνει σημαντικές προσπάθειες ανάκαμψης. Ενδεικτικά, μετά την πρώτη αντίδραση την περασμένη εβδομάδα και τις μεγάλες ρευστοποιήσεις που καταγράφηκαν, το bitcoin ανεβαίνει κατά περίπου 11,12% το τελευταίο εικοσιτετράωρο στα 24.699 δολάρια. Αντίστοιχα, κέρδη άνω του 6% καταγράφει και το Ether, το οποίο αυτή την ώρα αγγίζει περίπου τα 1.687 δολάρια. Αντίστοιχα, ανοδικά κινούνται και το Solana (3,8%) και το Avalanche (3,71%), ενώ συνολικά η αγορά κρυπτονομισμάτων ενισχύεται κατά 7% περίπου, αγγίζοντας το 1,08 τρισ. Δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι ευάλωτες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες των κρυπτονομισμάτων

Πόσοι Έλληνες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα;

Δολοφονία εν πλω στο Ιόνιο; Νέα τροπή στο θρίλερ της εξαφάνισης της Cryptoqueen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News