Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 13:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FTX: Ο άνθρωπος που «καθαρίζει» το χάος βγάζει 1.300 δολάρια την ώρα

FTX: Ο άνθρωπος που «καθαρίζει» το χάος βγάζει 1.300 δολάρια την ώρα

Ο John Ray είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να «καθαρίσει» μετά από μια χρεοκοπία ή ένα λογιστικό σκάνδαλο. Και η αμοιβή του για να βάλει σε τάξη το FTX, το χρεοκοπημένο πλέον χρηματιστήριο  κρυπτονομισμάτων του Sam Bankman-Fried, μοιάζει δυσθεώρητη. Ο ίδιος, άλλωστε, ομολογεί ότι  η περίπτωση του FTX είναι η χειρότερη που έχει δει στα 40 χρόνια της καριέρας του.

Ο ειδικός στις αναδιαρθρώσεις κατέλαβε τη θέση του CEO μετά τη χρεοκοπία του FTX και έλαβε αμοιβή 690.000 δολαρίων για λιγότερους από δύο μήνες δουλειάς.

Ειδικότερα, όπως είπε στο δικαστήριο, από τις 11 Νοεμβρίου και έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, ο Ray αμείφθηκε με 690.000 δολάρια για να επιβλέπει τη διαδικασία πτώχευσης του FTX, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει δισεκατομμύρια δολάρια και να τα επιστρέψει σε πελάτες και πιστωτές της εταιρείας.  

Ο Ray πληρώνεται με την ώρα και είχε πει παλαιότερα στο δικαστήριο ότι χρεώνει 1.300 δολάρια την ώρα, κάτι που σημαίνει ότι δούλευε 75 ώρες την εβδομάδα κατά τους δύο μήνες που προσπαθούσε να βάλει σε τάξη τα χαοτικά οικονομικά του FTX.

Στο παρελθόν, ο Ray είχε επιβλέψει τη χρεοκοπία της Enron, όπου έβγαλε περίπου 1,2 εκατ. δολάρια σε ετησιοποιημένη βάση ως πρόεδρος και CEO του άλλοτε ενεργειακού γίγαντα, πριν από δύο δεκαετίες.

«Δεν έχω δει ποτέ μου κάτι σαν και αυτό στα 40 χρόνια που κάνω αναδιαρθρώσεις και άλλες νομικές δουλειές σε επιχειρήσεις», είπε ο Ray για την FTX, κατηγορώντας την πρώην διοίκηση της εταιρείας για «παραδοσιακή υπεξαίρεση».

Το χρηματιστήριο διοικούσε μια «πολύ μικρή από άπειρα και ανίδεα άτομα, που απέτυχαν να εφαρμόσουν όλα τα συστήματα και τους ελέγχους που απαιτούνται σε μία εταιρεία στην οποία ο κόσμος έχει εμπιστευτεί τα χρήματα ή τα περιουσιακά του στοιχεία», πρόσθεσε.

Και σημείωσε ότι η ανάκτηση των χρημάτων θα απαιτήσει περισσότερο καιρό από ό,τι συνήθως, γιατί η FTX δεν κρατούσε καθόλου αρχεία από την ίδρυσή της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

FTX: Εντοπίστηκαν 5 δισ. δολάρια – Μικραίνει η «μαύρη τρύπα»

Μαθηματικό μυαλό και φαν του Χάρι Πότερ: Η γυναίκα πίσω από την οικονομική απάτη – μαμούθ

Οδηγός επιβίωσης για φυλακισμένους: Συμβουλές από έναν απατεώνα σε έναν άλλο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News