Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 09:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Το κυνήγι της περιουσίας των Ρώσων – Πόσα έχει δεσμεύσει η Ελλάδα

Ευρώπη: Το κυνήγι της περιουσίας των Ρώσων – Πόσα έχει δεσμεύσει η Ελλάδα

Περιουσιακά στοιχεία Ρώσων δισεκατομμυριούχων συνολικής αξίας 20,9 δισ. ευρώ έχουν «παγώσει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των κυρώσεων, με τα στοιχεία του Bloomberg να δείχνουν ότι στην Ελλάδα έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία μόλις 212.201 ευρώ.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, παρά τους 10 γύρους κυρώσεων, η Ευρώπη δυσκολεύεται  να βρει και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, καθώς το συνολικό ποσό έχει αυξηθεί ελάχιστα από τον Οκτώβριο, όταν υπολογιζόταν στα 17,4 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Το κυνήγι της περιουσίας των Ρώσων – Πόσα έχει δεσμεύσει η Ελλάδα-1

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις και άρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχο. Το 2019, το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων της Ρωσίας στην ΕΕ είχε εκτιμηθεί στα 136 δισ. ευρώ.

Σήμερα, ενώ το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια, άλλα κράτη έχουν «παγώσει» σχεδόν αμελητέα νούμερα. Πολύ χαμηλά βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και η Μάλτα, η οποία έχει δεσμεύσει μόνο 222.470 ευρώ.

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα, έχει περιορίσει τις εξαγωγές σε εκατοντάδες αγαθά και τεχνολογίες και έχει βάλει στο στόχαστρο πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Ωστόσο, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ευρώπη δεν έχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για την επιβολή αυτών των μέτρων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αρκετά καταστροφικές οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας

Ρωσία: Παρατείνει τα capital control για ένα εξάμηνο

Deripaska: Η Ρωσία κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα το 2024 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News