Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 15:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αρκετά καταστροφικές οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αρκετά καταστροφικές οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας

Οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας πέραν του 2023 είναι «αρκετά καταστροφικές», προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έπειτα από την κριτική που έχει δεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις προβλέψεις του που θέλουν τη Ρωσία να εμφανίζει φέτος ανάπτυξη ισχυρότερη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από τις κυρώσεις της Δύσης.

Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος και 2,1% το 2024. Πρόκειται για προβλέψεις πολύ πιο αισιόδοξες από εκείνες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που μιλούν για συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας φέτος κατά 3,3% και 5,6% αντίστοιχα.

Ακόμη και η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία προχθές έδωσε παράταση άλλων έξι μηνών στα capital controls, έχει προειδοποιήσει ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 1% φέτος.

«Όταν κοιτάζετε τις προβλέψεις μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα,  αυτό σημαίνει ότι η ρωσική οικονομία συρρικνώνεται τουλάχιστον κατά 7%», είπε η Γκεοργκίεβα στο CNN.

Η απάντηση αυτή δόθηκε αφότου ο καθηγητής του Γέιλ, Τζέφρι Σόνενφελντ, έγραψε τη Δευτέρα στο Fortune ότι «το ΔΝΤ αποκοιμήθηκε στο τιμόνι» και παπαγαλίζει την προπαγάνδα του Πούτιν.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, απηχεί αφελώς τις προβλέψεις του ίδιου του Πούτιν για το ΑΕΠ, πρακτικά αγιοποιώντας και νομιμοποιώντας αυτούς τους οικονομικούς μύθους, χωρίς επαλήθευση», έγραψε ο καθηγητής, ο οποίος έχει καταρτίσει τη λίστα των εταιρειών που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η ρωσική οικονομία θα υποφέρει με τον καιρό, καθώς εργαζόμενοι μεταναστεύουν, η πρόσβαση στην τεχνολογία κόβεται και οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία. Φέτος, η Ρωσία μπόρεσε να μεταφέρει μέρος των εξαγωγών πετρελαίου της εκτός της Ε.Ε., είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη στην Κίνα και την Ινδία. «Αυτό δεν θα έχει επίδραση που να διαρκέσει στη ρωσική οικονομία», τόνισε.

«Δεν βλέπουμε ότι η Ρωσία θα ωφεληθεί με κανέναν τρόπο από αυτό που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία και στον εαυτό της», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τι θέλουν οι Ρώσοι στην Αργεντινή; Γιατί πηγαίνουν και ας έχει πληθωρισμό 100%

Ρωσία: Παρατείνει τα capital control για ένα εξάμηνο

Μείωση 53% στην αξία των εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία σε λίγους μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News