Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 12:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Πρόταση για 10ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Στα 11 δισ. το κόστος

Ευρώπη: Πρόταση για 10ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Στα 11 δισ. το κόστος

Πρόταση για δέκατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Μειώνουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να συντηρεί την πολεμική της μηχανή. Έχουμε εφαρμόσει εννέα πακέτα κυρώσεων, η ρωσική οικονομία συρρικνώνεται. Οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ισχυρή πίεση», δήλωσε η ίδια. 

Οι κυρώσεις αφορούν απαγορεύσεις στο εμπόριο και ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας από τη Ρωσία. «Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, περιορισμούς εξαγωγών σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά οπλικά συστήματα – όπως τα drones, οι πύραυλοι, τα ελικόπτερα», δήλωσε η φον ντερ Λάειν. Συνολικά, το κόστος του νέου πακέτου κυρώσεων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ σε χαμένο εμπόριο. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «υπάρχουν και εκατοντάδες ιρανικά drones που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία». «Για πρώτη φορά προτείνουμε την επιβολή κυρώσεων σε ιρανικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

Αντίποινα της Ρωσίας στις κυρώσεις: Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

Ρωσία: Έλλειμμα 25 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο – Πούλησε χρυσό και γουάν για να το καλύψει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News