Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 10:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Έλλειμμα 25 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο – Πούλησε χρυσό και γουάν για να το καλύψει

Ρωσία: Έλλειμμα 25 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο – Πούλησε χρυσό και γουάν για να το καλύψει

Δημοσιονομικό έλλειμμα 1,76 τρισ. ρουβλιών ή 25 δισ. δολαρίων εμφάνισε η Ρωσία για τον Ιανουάριο, το υψηλότερο για τον συγκεκριμένο μήνα από τουλάχιστον το 1998, καθώς τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατρακύλησαν.

Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν μείωση 46% σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 59%, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης στις ρωσικές εξαγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις περισσότερες εισαγωγές αργού και διυλισμένων καυσίμων δια θαλάσσης, καθώς και το πλαφόν στις τιμές από το G7.

Λόγω των κυρώσεων αυτών, το αργό Urals, που είναι το βασικό μείγμα που εξάγει η Ρωσία, εμφανίζει σημαντικό discount έναντι των τιμών αναφοράς για το πετρέλαιο.

Για αυτό και η κυβέρνηση της Ρωσίας αναζητά νέες προσεγγίσεις «για να στραφεί σε εναλλακτικούς δείκτες τιμών για φορολογικούς σκοπούς», όπως δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας ότι η τιμή του Urals δεν είναι πια ένας αντικειμενικός δείκτης των τιμών εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου.

Τον Ιανουάριο, το Urals διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 49,48 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020. Αντίστοιχα, το μπρεντ κινήθηκε στα 77,82 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο.

Πάντως, και τα μη ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 28% τον Ιανουάριο, με το υπουργείο Οικονομικών να αποδίδει την εξέλιξη, εν μέρει, στην αλλαγή των κανόνων για τον ΦΠΑ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πούλησε 3,6 τόνους χρυσού καθώς και 2,3 δισεκατομμύρια γουάν από το κρατικό ταμείο εθνικού πλούτου τον Ιανουάριο για να βοηθήσει στην κάλυψη του ελλείμματος. Το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών αποθεματικών της Ρωσίας έχει «παγώσει» λόγω των διεθνών κυρώσεων. Το υπουργείο είπε ότι πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του φέτος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΕ: Συμφωνία των «27» για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Γιατί η απαγόρευση του ρωσικού ντίζελ από την Ε.Ε. δεν θα σταματήσει τις ροές

WSJ: Πώς η Τουρκία κρατά ζωντανή την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News