Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deripaska: Η Ρωσία κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα το 2024

Deripaska: Η Ρωσία κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα το 2024

Τα κρατικά ταμεία της Ρωσίας ενδέχεται να αδειάσουν έως το 2024, καθώς η χώρα θα χρειαστεί επενδύσεις από «φιλικές» χώρες για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Δύσης, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος Oleg Deripaska.

«Δεν θα υπάρχουν χρήματα από του χρόνου κιόλας. Θα χρειαστούμε ξένους επενδυτές», είπε ο ιδρυτής της Rusal International, του μεγαλύτερου εκτός Κίνας παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο.

Οι προειδοποιήσεις του Deripaska έρχονται εν μέσω και άλλων παρόμοιων σχολίων από Ρώσους επιχειρηματίες, καθώς η Μόσχα εντείνει τις πιέσεις προς τις μεγάλες εταιρείες, στην προσπάθειά της να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ το 2022 και παραμένει μεγάλο και στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι χαμηλά «και για αυτό ήδη προσπαθούν να μας ‘ξετινάζουν’», είπε ο Deripaska.

Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα μέσω μίας πρότασης για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο φορολογούν τις πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και μία έκτακτη εισφορά για τις εταιρείες εμπορευμάτων, την ώρα που οι υψηλές αμυντικές δαπάνες για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία πιέζουν τα δημόσια οικονομικά.

Στον Deripaska, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2018,  τέθηκε στο στόχαστρο και των ευρωπαϊκών αρχών αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ενώ αρχικά τάχθηκε δημόσια υπέρ της ειρήνης, τους τελευταίους μήνες, ο επιχειρηματίας είναι πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του για τον πόλεμο.

Σήμερα, τόνισε ότι η δημιουργία «ενός κρατικού καπιταλισμού δεν αποτελεί επιλογή» και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις ασκούν σημαντικές πιέσεις στην οικονομία της Ρωσίας. «Η Ρωσία θα πρέπει να συνεχίσει να  αναπτύσσει την  οικονομία της αγοράς. Ένας ξένος επενδυτής θα κοιτάξει το πώς θα βγάλει χρήματα, ποιες συνθήκες επικρατούν», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Deripaska, χώρες που έχουν «σοβαρούς πόρους» μπορούν να αναδειχθούν σε πιθανούς εταίρους για τη Ρωσία. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία είναι ελκυστική για αυτούς τους επενδυτές, διασφαλίζοντας ένα επιχειρηματικό κλίμα με περισσότερες οικονομικές ελευθερίες και μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Άλλωστε, ο επιχειρηματίας πρόσθεσε πως ακόμα και με τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου να την έχουν αποκλείσει, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε μία αγορά με πληθυσμό 4,5 δισεκατομμυρίων ατόμων και ΑΕΠ 30 τρισ.  δολαρίων. «Νομίζαμε ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα, για τα επόμενα 25 χρόνια, θα σκεφτόμαστε περισσότερο το ασιατικό μας παρελθόν», κατέληξε ο Deripaska.

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News