Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εποχές 2008 στις πληθωριστικές προβλέψεις: Συγκλίνουν οι προσδοκίες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Εποχές 2008 στις πληθωριστικές προβλέψεις: Συγκλίνουν οι προσδοκίες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αναλυτές «ποντάρουν» ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει μακροπρόθεσμα σε αντίστοιχο ύψος με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τεράστια ανατροπή στις προοπτικές της Ευρώπης, όπου ο κεντρικές τράπεζες διατηρούσαν τα επιτόκια αρνητικά και επιδίδονταν σε αγορές κρατικών ομολόγων στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας, όσο παράλληλα αντιμετώπιζαν πληθωρισμό χαμηλότερο του στόχου.

Ειδικότερα, ο δείκτης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας – τα παράγωγα ανταλλαγής επιτοκίων (πενταετή swap) – ανέρχεται περίπου στο 2,5%, αντίστοιχα με τους σχετικούς δείκτες στις ΗΠΑ, οι οποίοι επίσης καταδεικνύουν παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έπειτα από τα σχόλια αφενός του μέλους του ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, αφετέρου του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την Ευρώπη παραμένουν σε «απόσταση αναπνοής» από τις αντίστοιχες για τις ΗΠΑ. Επίσης, υπήρξε σημαντική αύξηση στα στοιχήματα των αγορών σε ό,τι αφορά την κορύφωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους traders να αναμένουν περισσότερη σύσφιγξη.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδέχεται να είναι πιο επίμονος. Ωστόσο, κάντε ένα βήμα πίσω και αναλογιστείτε πόση αυτοπεποίθηση είχε η αγορά προς την άλλη κατεύθυνση. Έχουν πράγματι φύγει όλοι αυτοί οι διαρθρωτικοί παράγοντες για χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό;», διερωτάται ο Άντριου Σιτς της Morgan Stanley, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες τιμών ήταν ανέκαθεν χαμηλότεροι έναντι των αμερικανικών μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά ανέκαμψαν πέρυσι με την άνοδο του πληθωρισμού. Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και τις πιέσεις στους μισθούς συμβάλλουν στις προβλέψεις για παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αρμόδιοι για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής, ενόσω δέχονται ισχυρή πίεση από τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, πήραν μία «ανάσα» χθες, με την έκθεση της ΕΚΤ για την υποχώρηση των προβλέψεων των καταναλωτών για τις τιμές. Σημειώνεται πως στις 16 Μαρτίου είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να ανεβάσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης.

«Είναι εύλογο να πει κανείς ότι δυσκολεύεται να θυμηθεί την τελευταία περίσταση, στην οποία μία σχετικά ασαφής δημοσίευση στοιχείων προκάλεσε τόσο σημαντική αντίδραση. Αυτό τονίζει τη σημασία των πληθωριστικών προσδοκιών για την πορεία της ΕΚΤ ως προς τα επιτόκια και τον πολύ υποκειμενικό τρόπο, με τον οποίο αυτό πρέπει να καταγράφεται», δήλωσαν αναλυτές της Rabobank.

Προς το παρόν, η πλειονότητα των αναλυτών αμφιβάλλουν για την μακροπρόθεσμη σύγκλιση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών προσδοκιών στον πληθωρισμό. Ενδεικτικά, η Εβελιν Γκόμεζ-Λιέχτι της Mizuko αναμένει πως ο δείκτης θα υποχωρήσει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ντε Γκίντος: Καθοριστικός ο δομικός πληθωρισμός για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Χαμηλότερο πληθωρισμό αναμένουν οι καταναλωτές

Στήνονται τα «στρατόπεδα» στην ΕΚΤ λίγο πριν από τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News