Business & Finance Δευτέρα 27/02/2023, 19:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές – Άλμα για τη στερλίνα μετά τη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας

Οι ευρωπαϊκές αγορές κλείνουν υψηλότερα μετά τη χειρότερη εβδομάδα του έτους, ενώ η στερλίνα κάνει άλμα μετά τη νέα συμφωνία για το Brexit

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές – Άλμα για τη στερλίνα μετά τη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας

Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε τη Δευτέρα, υποστηριζόμενος από κέρδη σε όλους τους κύριους τομείς, ανακάμπτοντας από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του 2023, λόγω των φόβων για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.

Ο δείκτης των blue chip πρόσθεσε 1,1% μέχρι το κλείσιμο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 είχε χάσει 1,4% την περασμένη εβδομάδα, αφού τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τη θέση των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ενισχύοντας το θετικό κλίμα Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε νέα συμφωνία για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρ. Σούνακ να δηλώνει ότι θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση του Λονδίνου με το μπλοκ.

«Αυτό απομακρύνει την προοπτική ενός πολύ δυσάρεστου κινδύνου να βρεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ δήλωσε ο Stefan Koopman, ανώτερος οικονομολόγος της αγοράς στη Rabobank.

Η σταθεροποίηση της στερλίνας μετά την ανακοίνωση του Σουνάκ, ωστόσο, επιβάρυνε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, με τον εξαγωγικό δείκτη να υπολείπεται των αντίστοιχων περιφερειακών δεικτών.

Όλοι οι βασικοί κλαδικοί δείκτες της Ευρωζώνης ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση υψηλότερα, με κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ 1,4% και 1,8%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου, της τεχνολογίας και των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Τα ορυχεία που ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της περασμένης εβδομάδας, ανέκαμψαν 0,9%, καθώς το ράλι του δολαρίου έκανε μία μικρή παύση. Οι αμυντικοί κλάδοι όπως ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν τα μικρότερα κέρδη.

Τα ευρωπαϊκά καταστήματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 2,0%, με αιχμή του δόρατος την άνοδο κατά 4,2% των μετοχών της Hennes & Mauritz. Η Associated British Foods σημείωσε άνοδο 1,4%, καθώς η ιδιοκτήτρια της Primark αύξησε τις οικονομικές προοπτικές της για το σύνολο του έτους, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου.

«Οι μετοχές λιανικού εμπορίου είχαν μια τεράστια πορεία μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκαν πέρυσι και, προς το παρόν, φαίνεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποδεικνύονται μάλλον πιο ανθεκτικές από ό,τι φοβόντουσαν οι αγορές», δήλωσε ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.

Ο Mould υπογράμμισε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν ενισχυθεί από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και τη βοήθεια από τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης σε όλη την Ευρωζώνη.

Οι πιέσεις στις τιμές στην Ευρωζώνη έδειξαν πρόσφατα σημάδια χαλάρωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, λόγω των ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτικός από ό,τι ανέμεναν οι αγορές.

Παρ’ όλα αυτά, ο STOXX 600 έχει υπεραποδώσει έναντι του δείκτη S&P 500 μέχρι στιγμής φέτος, ενισχυμένος από τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και από την επαναλειτουργία της Κίνας.

Η Commerzbank γιόρτασε την επιστροφή της στον γερμανικό DAX με άνοδο 4,6%, από τον οποίο ο Νο 2 δανειστής της χώρας είχε απομακρυνθεί το 2018.

Η Dechra Pharmaceuticals κατέγραψε απώλειες 9,2%, καθώς η εταιρεία παραγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων προειδοποίησε ότι τα λειτουργικά κέρδη της για το σύνολο του έτους θα είναι στο χαμηλότερο σημείο των προσδοκιών των αναλυτών.

Η ιταλική UniCredit πρόσθεσε 4,6% κατά την ένταξή της στον δείκτη Euro STOXX 50.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reutes

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απειλεί το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών

Poll του Reuters: Πώς θα κινηθούν οι διεθνείς μετοχές το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News