Business & Finance Δευτέρα 6/02/2023, 23:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με απώλειες το ξεκίνημα της εβδομάδας στη Wall Street, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Fed

Με απώλειες το ξεκίνημα της εβδομάδας στη Wall Street, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Fed

Οι κυριότεροι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν πτωτικά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές άλλαξαν στάση, αφού εξέτασαν το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις ομιλίες των αξιωματούχων της Fed αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell την Τρίτη, για οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών ήταν ισχυρή τον Ιανουάριο, όπως επίσης ισχυρή ήταν και η αύξηση της απασχόλησης.

«Πήραμε αυτή την εντυπωσιακή έκθεση για τις θέσεις εργασίας και οι άνθρωποι έπρεπε να επανεκτιμήσουν ποιες είναι οι προοπτικές για τη Fed και την οικονομία. Αύριο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο Πάουελ θα συνεχίσει τη μεταμόρφωσή του από “γεράκι” σε “περιστέρι”», δήλωσε ο Μπράιαν Τζέικομπσεν, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της Allspring Global Investments.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποφύγουν την ύφεση, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Αφού δέχθηκαν πλήγμα το 2022, οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν έντονα το 2023, με επικεφαλής τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εν μέσω βραχυπρόθεσμων ελπίδων ότι η Fed θα μετριάσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποια πίεση στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς χρήματος βλέπουν τώρα το επιτόκιο αναφοράς να κορυφώνεται στο 5,1% έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με αυτό που έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου διεύρυνε τα κέρδη σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα τριμηνιαία κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα μειωθούν κατά 2,8% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Ο S&P 500 έχασε 25,40 μονάδες ή 0,61% και έκλεισε στις 4.111,08 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 119,50 μονάδες ή 1,00% στις 11.887,45 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 34,99 μονάδων ή 0,10%, στις 33.891,02 μονάδες.

Σε αντίθεση με τη γενική τάση, η Tesla σημείωσε άνοδο, αφού την Παρασκευή αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk και η εταιρεία του δεν ευθύνονται για παραπλάνηση των επενδυτών, όταν ο Musk έγραψε στο Twitter το 2018 ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές μετοχές, όπως η Pinduoduo και η Baidu, υποχώρησαν λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών μετά την κατάρριψη από αμερικανικό στρατιωτικό μαχητικό αεροσκάφος ενός ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο.

Οι περισσότεροι από τους 11 κύριους κλαδικούς δείκτες του S&P 500 βρέθηκαν στο κόκκινο, εκτός από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News