Business & Finance Δευτέρα 13/02/2023, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Maersk: Ζητά αποζημίωση 43 εκατ. για το πλοίο που «φράκαρε» στη Διώρυγα του Σουέζ

Maersk: Ζητά αποζημίωση 43 εκατ. για το πλοίο που «φράκαρε» στη Διώρυγα του Σουέζ

Αγωγή εναντίον της Evergreen άσκησε η Maersk για το περιστατικό του Μαρτίου του 2021 με το πλοίο της, το Ever Given, το οποίο «έφραξε» τη Διώρυγα του Σουέζ, εμποδίζοντας τη μεταφορά φορτίων αξίας 9,4 δισ. δολαρίων την ημέρα.

Ειδικότερα, η Maersk αποζητά αποζημίωση 43 εκατ. δολαρίων για τις ζημίες που προκάλεσε το περιστατικό σε μία από τις σημαντικότερες διόδους για το διεθνές εμπόριο. Υπενθυμίζεται πως το Ever Given, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφορών στον κόσμο, παρέμεινε στο σημείο επί έξι ημέρες προτού αποκολληθεί.

Maersk: Ζητά αποζημίωση 43 εκατ. για το πλοίο που «φράκαρε» στη Διώρυγα του Σουέζ-1
φωτ. Suez Canal Authority via AP

Ως αποτέλεσμα του συμβάντος εκτιμάται πως καθυστέρησε τη μετακίνηση 50 πλοίων μεταφοράς φορτίων της Maerk, η οποία από την πλευρά της αποποιείται κάθε ευθύνης. Συνολικά, είχαν κολλήσει περίπου 420 πλοία, καθυστερώντας τις παραδόσεις παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιαπωνική εταιρεία που κατέχει το Ever Given, η Shoei Kisen, είχε αναφέρει ότι για την προσάραξη του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ευθύνεται η αρμόδια αρχή για τη διαχείριση της Διώρυγας, καθώς του επέτρεψε να εισέλθει στη Διώρυγα εν μέσω κακοκαιρίας. Από την πλευρά της η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) ζητούσε αποζημίωση ύψους 916,5 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία, χωρίς όμως να καταφέρει να αποδείξει πως υπήρξε κάποια ευθύνη από την πλευρά του πλοίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το πλοίο που «τίναξε» τη Διώρυγα του Σουέζ

Η εταιρεία που μοίρασε μπόνους έως 50 μισθούς

Ρεκόρ κερδοφορίας για τη Maersk – Βλέπει επιβράδυνση το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News