Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 17:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ το κατηγορητήριο για τον Bankman-Fried

Βαρύ το κατηγορητήριο για τον Bankman-Fried

Εν εξελίξει βρίσκεται η ακρόαση της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ σχετικά με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX. Στο επίκεντρο της συζήτησης, ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX που άλλοτε θεωρείτο παιδί θαύμα της αγοράς cryptos.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς προσάπτουν στον Bankman-Fried οκτώ κατηγορίες: συνωμοσία για ηλεκτρονική απάτη σε πελάτες και τράπεζες, ηλεκτρονική απάτη σε πελάτες και τράπεζες, συνωμοσία για απάτη σε εμπορεύματα, πλαστογράφηση τίτλων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης κατηγορείται για συνωμοσία για απάτη κατά του αμερικανικού δημοσίου και για την παραβίαση των κανόνων για τη διαχείριση χρημάτων από και προς κόμματα και πολιτικούς υποψηφίους.

Στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς δηλώνουν ότι ο Bankman-Fried συμμετείχε σε σχέδιο προς εξαπάτηση των πελατών της FTX, μεταφέροντας τα χρήματά τους, ώστε να καλύψει έξοδα και χρέη και για επενδύσεις εκ μέρους της Alameda Research, την οποία είχε ιδρύσει επίσης ο ίδιος.

Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Bankman-Fried άντλησε περισσότερα από 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές και απέκρυψε την έκταση των σχέσεων ανάμεσα στην FTX και την εταιρεία trading Alameda Research.

Ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης είναι ο νέος CEO της FTX, John J. Ray, ο οποιος ακολούθησε τη γραμμή του Bankman-Fried, στην απολογία που είχε κάνει μέσω social media, λέγοντας ότι «Η κατάρρευση του FTX προέκυψε από τη συγκέντρωση ελέγχου σε μία μικρή ομάδα ατόμων με εξαιρετικά μεγάλη έλλειψη εμπειρίας». Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός διαχωρισμός μεταξύ των λειτουργιών της FTX και της Alameda Research.

Η σύλληψη 

Ο Sam Bankman-Fried συνελήφθη στις Μπαχάμες, αφότου η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε ποινική δίωξη, μετά από εβδομάδες υποψιών για κατάχρηση των κεφαλαίων των πελατών πριν από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του.

Ο Bankman-Fried βρίσκεται υπό κράτηση εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσης, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Ryan Pinder.

Ο Bankman-Fried αντιμετωπίζει έρευνες στις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες, όπου ήταν η έδρα της FTX, για μια σειρά πιθανών παραπτωμάτων. Ένα βασικό πεδίο των ερευνών είναι εάν τα κεφάλαια των πελατών δανείζονταν στην εταιρεία trading Alameda Research, την οποία επίσης είχε ιδρύσει ο Bankman-Fried.

 «Το να απαγγείλουν κατηγορίες τόσο νωρίς, όταν δεν χρειαζόταν  να το κάνουν, μου λέει ότι έχουν απίστευτα ισχυρά στοιχεία», δήλωσε στο Bloomberg ο Gene Rossi, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Ο Rossi πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς πιθανότατα «ανησυχούσαν σοβαρά» ότι ο Bankman-Fried θα κατέφευγε σε χώρα όπου δεν θα μπορούσε να εκδοθεί.

Αρνείται την απάτη 

Ο ίδιος ο Sam Bankman-Fried, στις συνεντεύξεις του αρνείται ότι διέπραξε απάτη. Απλά είχε έναν κακό μήνα και τα θαλάσσωσε, είχε πει πρόσφατα σε συνέδριο των New York Times. Τώρα, έχει μείνει «σχεδόν στο τίποτα»,  πρόσθεσε.

Απαντώντας στα όσα γράφονται στον Τύπο το τελευταίο διάστημα, αρνήθηκε ότι έχει μεταφέρει χρήματα από το FTX, λέγοντας ότι τώρα δεν του έχει μείνει «σχεδόν τίποτα». Μιλώντας από τις Μπαχάμες, όπου ήταν η έδρα της αυτοκρατορίας του, είπε ότι του είχε απομείνει μία πιστωτική κάρτα με περίπου 100.000 δολάρια. Μόλις στα τέλη Οκτωβρίου, ο Bankman-Fried είχε περιουσία άνω των 15 δισ. δολαρίων.

Στη συνέντευξη επέμεινε ότι δεν παραπλάνησε σκόπιμα τους επενδυτές.  «Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη», είπε.

Ωστόσο, σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τις κινήσεις χρημάτων μεταξύ της FTX και άλλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Alameda Research, που επίσης ανήκε σε αυτόν, οι απαντήσεις του έμοιαζαν μερικές φορές περίπλοκες.

Όπως είπε ο ίδιος, υποτίμησε το ποσό των μετρητών που χρειαζόταν να έχει το FTX για να καλύψει τις αναλήψεις των πελατών του, με αποτέλεσμα να υπάρξει «bank run» στο χρηματιστήριο.

Μετά τη χρεοκοπία της FTX, ο Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος στις 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της χρεοκοπίας της, η FTX οφείλει στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

moneyeview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο Sam Bankman-Fried

Ο Bankman-Fried δεν πείθει την ψευτο-κληρονόμο της Νέας Υόρκης: «Είναι σχήμα Ponzi»

Μετανιωμένος ή απατεώνας του crypto; Η απολογία του Sam Bankman-Fried στο Twitter

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News