Business & Finance Δευτέρα 23/01/2023, 16:55
ΜΟΝΑΚΟ

Στο hub των βαθύπλουτων: Οι «τρύπες» στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος

Στο hub των βαθύπλουτων: Οι «τρύπες» στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος

Ημιτελείς βάσεις δεδομένων, καθυστερημένες καταχωρήσεις ύποπτων συναλλαγών και έλλειψη κατάλληλων μέσων για την ολοκλήρωση των ερευνών από τις αρμόδιες αρχές. Αυτά εντόπισαν οι εποπτικές αρχές στο Μοναχό, το οποίο ως αποτέλεσμα πήρε τη χειρότερη πιθανή βαθμολογία για τον τρόπο αντιμετώπισης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Η επιτροπή Moneyval, η οποία αξιολογεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εντόπισε ορισμένους τομείς βελτίωσης σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά βρήκε και πολλά προβληματικά σημεία. 

Το πρόγραμμα για το ξέπλυμα χαρακτηρίστηκε «ανισόρροπο», καθώς οι έρευνες και οι καταδίκες «δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται με το προφίλ κινδύνου του Μονακό, με περίπλοκες υποθέσεις να εμφανίζουν μεγάλες ελλείψεις». Από το 2018 οι εισαγγελείς του Μονακό έχουν κερδίσει μόλις έξι καταδίκες σε υποθέσεις που κρίθηκαν ως «απλές» από την Moneyval. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ποινή ήταν τρία έτη και η το υψηλότερο πρόστιμο στα 150.000 ευρώ. Οι αρχές σπάνια προχωρούν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων. Συνολικά, «δεν υπάρχει στρατηγική προσέγγιση» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ιδανικός στόχος

Δεδομένου ότι το Μονακό δεν επιβάλλει φόρο εισοδήματος σε ιδιώτες, συγκεντρώνει τους περισσότερους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους κατοίκους στον κόσμο. Αντίστοιχα οι τίτλοι και οι καταθέσεις ανήλθαν σε 153 δισ. ευρώ το 2021, περίπου 20 φορές το ΑΕΠ του πριγκιπάτου.

«Το διεθνές προφίλ (του Μονακό), ιδίως μέσω των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που προσφέρει, το καθιστούν ιδανικό στόχο για ύποπτες οικονομικές ροές», εκτίμησε η Moneyval. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι μεγαλύτερες απειλές υπάρχουν στον τομέα διαχείρισης πλούτου, του real estate και στον κλάδο των γιοτ.

Στην έκθεση διακρίνουν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από τη δυνατότητα συγκέντρωσης οικονομικών στοιχείων μέχρι και την αποδοτικότητα της κατάσχεσης των χρημάτων σε οικονομικά εγκλήματα. Επίσης, το Μονακό απέρριψε τουλάχιστον τα μισά αιτήματα έκδοσης από ξένες κυβερνήσεις και υπάρχουν «μεγάλα και ασυνήθιστα εμπόδια» στον τρόπο παροχής βοήθειας προς άλλες χώρες για την διερεύνηση υποθέσεων σχετικών με το πριγκιπάτο.

Επίκεντρο πληροφοριών

Όπως διαπίστωσε η επιτροπή, ακόμη και το σύστημα καταγραφής ύποπτων συναλλαγών, το οποίο και αποτελεί θεμέλιο των σχετικών ερευνών, είναι ελλιπές. Μόλις μία μικρή ομάδα οντοτήτων υποβάλλει εκθέσεις διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένων λογιστών και δικηγόρων. Μερικές από τις εκθέσεις καταφθάνουν στην αρμόδια αρχή περίπου 100 ημέρες μετά την πραγματοποίηση των ύποπτων συναλλαγών και μάλιστα μέσω ταχυδρομείου ή κούριερ.

Παρά τους τεχνικούς περιορισμούς, η αρμόδια αρχή του Μονακό, η SICCFIN, θεωρείται επίκεντρο οικονομικών πληροφοριών. Η Moneyval έκρινε ότι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών εγκλημάτων, ώστε κατέληξε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο αριθμός των εργαζομένων και τα τεχνολογικά μέσα. «Ωστόσο, οι αρχές δεν φαίνεται να τη συμβουλεύονται σε βάθος κατά τη διάρκεια των ερευνών τους», σημειώνεται στη σχετική αξιολόγηση.

Μεταξύ του 2017 και του 2021, από τις 192 έρευνες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μόλις 19 κατέληξαν σε καταδίκη. Η Moneyval εκτίμησε ότι το νούμερο αυτό δεν ταιριάζει στο προφίλ του Μονακό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

H χώρα όπου το 1/3 των κατοίκων είναι… εκατομμυριούχοι

Αρχή για το ξέπλυμα: Οικονομικό σκάνδαλο 30 εκατ. ευρώ – Διώκονται 16 εταιρείες και 26 φυσικά πρόσωπα

Οι χώρες που βοηθούν τους πλούσιους να κρύβουν assets – H θέση της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News