Business & Finance Παρασκευή 10/02/2023, 11:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό το διαζύγιο: Τι θα κάνει η Adidas με τα απούλητα Yeezy των 1,2 δισ. ευρώ;

Ακριβό το διαζύγιο: Τι θα κάνει η Adidas με τα απούλητα Yeezy των 1,2 δισ. ευρώ;

Στα 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζει η Adidas τα απούλητα αποθέματά της σε παπούτσια Yeezy, αφότου διέκοψε τη συνεργασία της με τον αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη και σχεδιαστή, Kanye West. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία χθες το βράδυ, εξετάζει πώς θα διαχειριστεί τα αποθέματα, έχοντας ήδη αξιολογήσει τα προβλήματα που θα υποστεί σε περίπτωση που δεν καταφέρει να τα πουλήσει. 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το «διαζύγιο» Adidas και Yeezy στα τέλη Οκτωβρίου έπειτα από μία δεκαετία συνεργασίας των δύο εταιρειών, λόγω των προσβλητικών και αντισημιτικών σχολίων που δημοσίευσε ο Ye (Kanye West) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Adidas, τα λειτουργικά κέρδη θα συρρικνωθούν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, εάν δεν βρεθεί λύση για τα αποθέματα, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να υποχωρήσουν σε μονοψήφιο ρυθμό φέτος. Η εταιρεία βέβαια έχει τη δυνατότητα να μην αξιοποιήσει καθόλου τα παπούτσια.

Επίσης, η Adidas προέβλεψε ότι θα έχει σίγουρα επιβάρυνση έως 200 εκατ. ευρώ από τα Yeezy, ενώ στο χείριστο σενάριο μπορεί να ανέλθει έως και στα 700 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2023. «Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την επίδοση που θα έπρεπε να έχουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Bjørn Gulden.

Σημειώνεται ότι για το 2022, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ το λειτουργικό κέρδος υποχώρησε από σχεδόν 2 δισ. ευρώ το 2021 στα 669 εκατ. ευρώ.

Η συνεργασία Ye και Adidas

O Ye συνεργαζόταν με την Adidas από το 2013 για τη δημιουργία των παπουτσιών Yeezy. Μάλιστα παρότι είχαν μία πολυτάραχη σχέση, ο Ye δήλωσε «Μπορώ να κάνω αντισημιτικά σχόλια — και η Adidas δεν μπορεί να με εγκαταλείψει», θεωρώντας ότι είναι άθικτος, καθώς οι πωλήσεις των Yeezy αποτελούσαν το 4% έως 8% του συνόλου στην Adidas. 

Ακριβό το διαζύγιο: Τι θα κάνει η Adidas με τα απούλητα Yeezy των 1,2 δισ. ευρώ;-1
φωτ. Invision via AP

Κι όμως, μετά τα σχόλια στα social media αποκλείστηκε από αρκετές πηγές εισοδήματος, αφού η Gap διέκοψε τη συνεργασία τους, η JP Morgan τον έδιωξε από πελάτη της, ενώ ο γαλλικός οίκος μόδας Balenciaga σταμάτησε τη συνεργασία τους μόλις λίγες εβδομάδες αφότου περπάτησε στην επίδειξή του στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού. Επίσης, η εταιρεία παραγωγής MRC ανακοίνωσε ότι δεν θα δημοσιεύσει το ήδη ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για τον Ye, ενώ το πρακτορείο μοντέλων CAA τον έδιωξε έπειτα από χρόνια συνεργασίας. 

Και έπειτα, έληξε και η εξαιρετικά προσοδοφόρα συνεργασία του την Adidas: «Η Adidas δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό και οποιοδήποτε άλλο είδος ρητορικής μίσους. Τα πρόσφατα σχόλια του Ye (σ.σ. το όνομα που χρησιμοποιεί πλέον ο West) και οι πράξεις του ήταν απαράδεκτα, απεχθή και επικίνδυνα και παραβιάζουν τις αξίες της εταιρείας για πολυπολιτισμικότητα και συμπερίληψη, κοινό σεβασμό και ισότητα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Adidas.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Adidas: Λήγει η συνεργασία με τον Kanye West – Στον «αέρα» η Yeezy

«Στο Forbes δεν ξέρουν να μετρούν»: Εκτός της λίστας των δισεκατομμυριούχων ο Kanye West

Ξεκινά η προεδρική καμπάνια του Kanye West: Φούτερ Balenciaga για 20 δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News