Business & Finance Τετάρτη 11/01/2023, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: Η κρίση του κόστους διαβίωσης η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με το WEF

Νταβός: Η κρίση του κόστους διαβίωσης η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με το WEF

Η απειλή της ύφεσης, η κρίση του κόστους διαβίωσης και το συσσωρευόμενο προβληματικό χρέος θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δύο έτη, καθώς αγωνίζεται να εξέλθει από την εποχή της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum (WEF). 

Στην Έκθεση με τους Παγκόσμιους Κινδύνους, στο ετήσιο poll που συμμετέχουν 1.200 κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επαγγελματίες και το οποίο πραγματοποιείται από το WEF, δεν υπάρχει και μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αλλεπάλληλες κρίσεις «ενέργειας, πληθωρισμού, τροφίμων και ασφάλειας». 

Παγκόσμιες Προοπτικές

“Ποιές από τις παρακάτω κρίσεις θεωρούνται βραχυπρόθεσμες και ποιές μακροπρόθεσμες”

Πηγή: World Economic Forum, Global Risks Perception Survey 2022-2023

 

Σχεδόν επτά στους 10 θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα σηματοδοτεί από έντονη μεταβλητότητα και πολλαπλά σοκ, με το ένα-πέμπτο των συμμετασχόντων να ανησυχεί για «καταστροφικά αποτελέσματα» εντός μίας δεκαετίας. 

Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η κρίση του κόστους διαβίωσης, ενώ η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή παραμένει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα. Η Saadia Zahidi, γενική διευθύντρια της WEF, εκφράζει ανησυχίες ότι ο κόσμος μπορεί να βρεθεί εγκλωβισμένος σε έναν «φαύλο κύκλο». 

Την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η ετήσια σύνοδος του WEF στο Νταβός της Ελβετίας, όπου οι επιχειρηματίες, πολιτικοί και η ακαδημαϊκή ελίτ θα ανταλλάξουν απόψεις και θα ενορχηστρώσουν τα σχέδιά τους για το επόμενο έτος. 

Οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Πηγή: World Economic Forum, Global Risks Perception Survey 2022-2023

 

Η έκθεση κάνει λόγο για την ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας και προειδοποιεί ότι εάν οι κυβερνήσεις δεν διαχειριστούν σωστά τις σημερινές κρίσεις διακινδυνεύουν να δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή σε άνευ προηγουμένου βαθμό, καθώς οι επενδύσεις σε υγεία, εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη έχουν εξαφανιστεί, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή. 

Από την άλλη, η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσαν να περιορίσουν τα μέτρα στήριξης για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αφήνοντας ορισμένες χώρες σε μία «αέναη κατάσταση κρίσης», πλήττοντας τις προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα. 

Στο χειρότερο σενάριο, «ο γεωοικονομικός πόλεμος» θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστρατιωτικοποίηση. Οι γεωπολιτικές αντιθέσεις αναμένεται να επιτείνουν ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς στην οικονομία και ταυτόχρονα και τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους, σύμφωνα πάντα μετην έκθεση. Γι΄αυτό και οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν. 

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι του πλανήτη

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι πολύ πιθανόν να ξεδιπλωθούν τα επόμενα 10 χρόνια

Πηγή: World Economic Forum Global Risks Report 2023

 

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία περίοδο «πολυκρίσεων», στη διάρκεια της οποίας η αλληλεπίδραση μιας ομάδας κινδύνων θα επιδεινώσει τα μελλοντικά προβλήματα. Μια τέτοια απειλή μπορεί να προέρχεται από τον «ανταγωνισμό πόρων», καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού και της ενέργειας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Νταβός: Ο Σολτς ο μοναδικός ηγέτης του G7 που θα παρευρεθεί στο WEF

ΔΝΤ: Η νέα χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News