Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 22:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρωτας και χρήμα: Τέσσερις τρόποι για να αποφύγετε την οικονομική απιστία

Έρωτας και χρήμα: Τέσσερις τρόποι για να αποφύγετε την οικονομική απιστία

Συμβαίνει μερικές φορές ο σύντροφός μας να κρατά κάποιο μυστικό. Με ποιόν το μοιράζεται; Ενδεχομένως με τη JPMorgan, τη Citigroup ή τη Wells Fargo. 

Eίτε πρόκειται για μία μεγάλη αγορά, είτε για κάποιο κρυφό χρέος ή για έναν άγνωστο λογαριασμό, ένα ποσοστό 39% των ανθρώπων που βρίσκονται σε σχέση έχει διαπράξει ένα είδος «οικονομικής απιστίας» κατά του συντρόφου του, σύμφωνα με έρευνα του site οικονομικών πληροφοριών Bankrate. 

«Με την πάροδο των ετών, ανακαλύπτουμε ότι οι άνθρωποι κρατούν κάποια μυστικά καλά κρυμμένα. Και αυτό, επειδή νοιώθουν ντροπή να τα μοιραστούν και έτσι μπορεί κάποιος να καταλήξει να κρατά κρυμμένο ένα μυστικό σε όλη του τη ζωή», αναφέρει ο Τεντ Ρόσμαν, κορυφαίος αναλυτής της Bankrate. 

Μεταξύ των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, ένα 12% κρατούν μία κρυφή πιστωτική κάρτα, σύμφωνα με την Bankrate. Ένα ποσοστό 11% έχει κάνει μεγάλα έξοδα τα οποία ο σύντροφός του δεν τα γνωρίζει, ένα 10% κρατά κάποιο κρυφό χρέος, ενώ ένα 9% έχει κάποιο κρυφό τραπεζικό λογαριασμό.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα οικονομικά μυστικά τα έχουν οι νεώτερες γενιές. Στους εκπροσώπους της Γενιάς Ζ, ένα ποσοστό 63% έχει κρύψει στοιχεία οικονομικά από τους συντρόφους τους, ενώ αυτό το έχει κάνει και ένα 54% από τους Millennials. 

«Επικρατούσε η αντίληψη ότι τα ζευγάρια ενώνουν τα οικονομικά τους, όμως διαπιστώνουμε ότι αυτό έχει αλλάξει στους νεώτερους πελάτες μας. Αρκετοί νέοι δεν ακολουθούν αυτή την ένωση. Μάλιστα, δεν θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο κρατούν μυστικά από τον σύντροφό τους», αναφέρει η Αμάντα Κλέιμαν, χρηματοοικονομική αναλύτρια.  

Προτείνονται τέσσερις τρόποι για να βγάλει κάποιος στο φως αυτά τα κρυμμένα μυστικά:

Να γίνετε διαφανής

Η μυστικότητα δεν είναι κάτι υγιές. Εάν προτιμάτε να διατηρήσετε κάποια χρήματα που θα είναι αποκλειστικά δικά σας, θα πρέπει να βάλετε από την αρχή αυτούς τους βασικούς κανόνες. Στη συνέχεια, μπορείτε ίσως να προσθέσετε έναν κοινό λογαριασμό για κοινόχρηστα έξοδα.

Καθορίστε μία συγκεκριμένη ημερομηνία για να μιλήσετε

Δεδομένου ότι το να μιλάμε για χρήματα αποτελεί τόσο μεγάλο ταμπού, είναι πρόκληση το να ξέρετε πώς ή πότε να αναφερθείτε σε αυτό το γεγονός. Μπορείτε να ξεπεράσετε κάποια εμπόδια, δίνοντας κάποιο χρόνο για να καθίσετε κάτω με τον σύντροφό σας και μιλήστε γι’ αυτό ακριβώς. Δεν χρειάζεται καν να είναι πολύ – ίσως μόνο πέντε ή 10 λεπτά για να ξεκινήσετε. Αλλά το να έχεις προγραμματίσει αυτό τον χρόνο αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα για να εκθέσει κάποιος οικονομικά ζητήματα και να πει τι πρέπει να γίνει.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της σχέσης σας και τα μυστικά που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια, μπορεί να είναι δύσκολη η αποκάλυψη. Σε αυτό το σημείο ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει – όπως ένας οικονομικός προγραμματιστής ή ένας σύμβουλος ή θεραπευτής του οποίου η εκπαίδευση συνδυάζει και τις δύο αυτές ειδικότητες. Ένα άλλο ζευγάρι μάτια μπορεί να δει την κατάσταση με μια πιο αναλυτική ματιά
πιο αποστασιοποιημένα και να σας βοηθήσει να προχωρήσετε και να βρείτε λύσεις. 

Κάντε το τώρα

Αν φαντάζεστε ότι κρατώντας κάποια κρυφά χρήματα δεν βλάπτει κανέναν, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με μια μελέτη από το National Endowment for Financial Education που έγινε το 2021, το 85% ανέφερε ότι η οικονομική απιστία επηρέασε κατά κάποιο τρόπο τη σχέση τους. Και στην έρευνα της Bankrate, το 52% των ερωτηθέντων λέει ότι τα κρυφά οικονομικά είναι το ίδιο άσχημα ή ακόμη και χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη πράξη. Με άλλα λόγια, η ειλικρίνεια είναι η πιο σωστή επιλογή. Επομένως, είναι πάντα καλύτερο να μιλάμε για τα μυστικά νωρίτερα
παρά αργότερα. «Η μυστικότητα καταλήγει να είναι η χειρότερη επιλογή, γιατί είναι δύσκολο να ανακτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη», αναφέρει o Ρόσμαν της Bankrate. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

«Δεν είμαι 50% εξυπνότερος από όλους τους άλλους»: Πώς ξεκίνησε με 1.000 δολάρια στα 19 του και έβγαλε 50 δισ.

Ήταν αυτός ο πιο «φθηνός» δισεκατομμυριούχος; Η παροιμιώδης τσιγγουνιά του Mr Ikea

Μήπως είστε ο ενοχλητικός συνάδελφος στη δουλειά; Πώς θα το καταλάβετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News