Business & Finance Δευτέρα 6/02/2023, 17:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος εποχής: Γιατί η Rothschild αφήνει το χρηματιστήριο

Τέλος εποχής: Γιατί η Rothschild αφήνει το χρηματιστήριο

Τέλος εποχής πλησιάζει για ένα από τα πιο εμβληματικά ονόματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς η οικογένεια Rothschild σχεδιάζει να βγάλει την ομώνυμη γαλλική τράπεζα από το χρηματιστήριο.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η Concordia, η εταιρεία συμμετοχών που ελέγχεται από την τραπεζική δυναστεία, πρόκειται να υποβάλει πρόταση για τις μετοχές της Rothschild & Co στα 48 ευρώ, με το deal συνολικά να αποτιμάται στα 3,7 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, στόχος της είναι να προχωρήσει σε squeeze-out. Σημειώνεται πως η εταιρεία συμμετοχών κατέχει ήδη το 38,9% των μετοχών της εταιρείας και το 47,5% των δικαιωμάτων ψήφου. 

«Καμια από τις επιχειρήσεις του ομίλου δεν χρειάζεται πρόσβαση σε κεφάλαια από τις δημόσιες αγορές μετοχών. Επίσης, κάθε μία από τις επιχειρήσεις αξιολογείται καλύτερα με βάση τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις της και όχι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Αυτό καθιστά την ιδιωτική ιδιοκτησία του ομίλου καταλληλότερη σε σχέση με μία δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Concordia.

Η τράπεζα αναμένεται να προσφέρει μέρισμα 2,4 ευρώ στους μετόχους στην επόμενη γενική συνέλευση στις 25 Μαΐου. Επίσης, θα προτείνει και έκτακτο μέρισμα σε περίπτωση που η Concordia υποβάλει την πρόταση. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Concordia βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτές και τράπεζες για να οριστικοποιήσει την χρηματοδότηση της συμφωνίας και σκοπεύει να έχει υποβάλει την πρόταση μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος.

Η ιστορία της Rothschild

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Mayer Amschel Rothschild, ο οποίος έκανε αγοραπωλησίες παλιών νομισμάτων σε γκέτο της Φρανκφούρτης. Στις αρχές του 1800, έστειλε τους πέντε γιους του στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νάπολη, τη Βιέννη και την Φρανκφούρτη, ώστε να δημιουργήσουν νέες βάσεις. Η τράπεζα έγινε γνωστή μεταξύ άλλων για την οικονομική συμβολή της στη νίκη του Δούκα του Ουέλιγκτον επί του Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια έχει έρθει πολλές φορές σε ρήξη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων τους.

Πριν από τρεις μήνες ο Evelyn de Rothschild, πρώην επικεφαλής του βραχίονα της τράπεζας στη Βρετανία, απεβίωσε στην ηλικία των 91 ετών. Ο Evelyn και ο ξάδερφός του David de Rothschild, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη Γαλλία, ένωσαν τα δύο παραρτήματα. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε «κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα της τράπεζας έναντι των πολύ νεότερων, αλλά και μεγαλύτερων πολυεθνικών τραπεζών. Σήμερα, επικεφαλής της τράπεζας είναι ο γιος του David, Alexandre de Rothschild.

Τα τελευταία χρόνια, η γαλλική τράπεζα επεκτείνεται στις ΗΠΑ και έχει σχετικά καλές επιδόσεις παρά την πρόσφατη κάμψη στον τομέα της συμβουλευτικής. Σε όγκο συγχωνεύσεων και εξαγορών στις οποίες λειτούργησε ως σύμβουλος το 2022, η Rothschild είναι έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο θάνατος του τραπεζίτη: Ποιος ήταν ο Evelyn de Rothschild

Η πλουσιότερη οικογένεια όλων των εποχών γεννήθηκε στο εβραϊκό γκέτο της Φρανκφούρτης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News