Business & Finance Δευτέρα 6/02/2023, 07:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έζησε μια απαγωγή και μια τρομοκρατική επίθεση: Ποιος είναι ο Ινδός που έχασε 100 δισ. δολάρια

Έζησε μια απαγωγή και μια τρομοκρατική επίθεση: Ποιος είναι ο Ινδός που έχασε 100 δισ. δολάρια

Στην αρχή του έτους, ο Γκαουτάμ Αντάνι κατακτούσε την τρίτη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Έχοντας αυξήσει την περιουσία του κατά 42 δισ. δολάρια ο Ινδός μεγιστάνας βρισκόταν σε ανοδική πορεία, ενόσω η περιουσία άλλων βαθύπλουτων διεθνώς «αιμορραγούσε» από την πανωλεθρία στα διεθνή χρηματιστήρια.

Μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, ο 60χρονος επικεφαλής της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας Adani Group έχει διολισθήσει στο νούμερο 21 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους, έχοντας χάσει τουλάχιστον 60 δισ. δολάρια, ενώ οι ζημιές του ομίλου ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν από την δημοσίευση έκθεσης από την αμερικανική Hindelburg Research, η οποία απαριθμούσε στοιχεία αθέμιτων πρακτικών στις εταιρείες υπό την ομπρέλα του ομίλου Adani. «Επαίσχυντη λογιστική απάτη, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ήταν μερικά από τα στοιχεία που έφερε στο προσκήνιο η έκθεση στο πλαίσιο της «μεγαλύτερης απάτης στην επιχειρηματική ιστορία», όπως τη χαρακτήρισε.

Ο όμιλος Adani αρνήθηκε κάθε κατηγορία και υποστήριξε ότι η έκθεση ήταν έργο μίας ξένης επενδυτικής εταιρείας που προσπαθεί να υποβαθμίσει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ινδίας, ενώ κινήθηκε και νομικά εναντίον της Hindelburg. Ωστόσο, οι κινήσεις του ομίλου δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την αντίδραση των επενδυτών και τη βουτιά στις μετοχές των εταιρειών Adani.

Μάλιστα, η αναστάτωση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η βασική εταιρεία του Ομίλου, η Adani Enterprises, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ανακαλεί την προσφορά μετοχών ύψους 2,5 δισ. δολαρίων που είχε ήδη κινητοποιήσει. «Σήμερα η κίνηση της αγοράς ήταν πρωτοφανής και η τιμή της μετοχής μας διακυμάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεδομένων αυτών των εξαιρετικών συνθηκών, το δ.σ. της εταιρείας αισθάνθηκε ότι η συνέχιση του ζητήματος δεν θα ήταν ηθικά σωστή», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Αντάνι, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο ισολογισμός της ήταν ισχυρός και ασφαλής.

Ποιος είναι ο Αντάνι

Η πορεία του Αντάνι μέχρι την κορυφή της επιχειρηματικής σκηνής της Ασίας ήταν γεμάτη ρίσκα, ακόμη και με κίνδυνο για την ίδια του τη ζωή. Στα 16 του παράτησε το σχολείο και μετακόμισε στη Μουμπάι, όπου εργάστηκε στη βιομηχανία των διαμαντιών, μόνο για να επιστρέψει δύο χρόνια μετά στην πολιτεία της Γκουτζαράτ, από όπου κατάγεται. Εκεί, ανέλαβε επικεφαλής εργοστασίου συσκευασιών με τον αδερφό του.

Το 1998 άφησε πίσω το ιστορικό της οικογένειάς του, η οποία δραστηριοποιείτο στην εμπορία υφασμάτων, για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Επί 24 χρόνια, εργαζόταν συνεχώς, ώστε να την επεκτείνει σε ουσιαστικά κάθε επιχειρηματικό κλάδο, από λιμάνια και ορυχεία μέχρι ενέργεια και real estate.

Έζησε μια απαγωγή και μια τρομοκρατική επίθεση: Ποιος είναι ο Ινδός που έχασε 100 δισ. δολάρια-1
φωτ. Reuters

Έζησε δύο επιθέσεις

Μεταξύ των «δύο ή τριών πολύ ατυχών γεγονότων» στη ζωή του, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του 2013 στους Financial Times, ήταν η απαγωγή του ίδιου και ενός συνεργάτη του τον Ιανουάριο του 1998. Αφότου οι δράστες τους πήραν από το αυτοκίνητο, απειλώντας τους με όπλο, ζήτησαν λύτρα 1,5 εκατ. δολαρίων και τους απελευθέρωσαν. Οι δύο ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι το 2018, καθώς ο Αντάνι και ο συνεργάτης του «δεν εμφανίστηκαν ποτέ για κατάθεση παρά τις επανειλημμένες κλητεύσεις από το δικαστήριο».

Έπειτα από μία δεκαετία, ο μεγαλοεπιχειρηματίας κατάφερε να ξεφύγει από την τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Λάσκαρ-ε-Τάιμπα από το Πακιστάν, παρότι βρισκόταν στο ξενοδοχείο όπου σκοτώθηκαν 166 άτομα. Ο Αντάνι βρισκόταν σε meeting όταν ενημερώθηκε ότι το ξενοδοχείο δεχόταν επίθεση και το προσωπικό μετέφερε τον ίδιο και άλλους πελάτες στο υπόγειο. «Μερικές φορές, σκέφτομαι ότι εάν είχε πάει στο λόμπι αφότου πλήρωσα τον λογαριασμό, μπορεί να είχα βρεθεί στην επίθεση», δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτικό σταθμό της Ινδίας πριν από μερικές εβδομάδες.

Έζησε μια απαγωγή και μια τρομοκρατική επίθεση: Ποιος είναι ο Ινδός που έχασε 100 δισ. δολάρια-2
φωτ. Reuters

Ο πλουσιότερος στην Ασία

Ο Αντάνι έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία μόλις έναν χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και οι τιμές του ομίλου Αdani εκτοξεύθηκαν. Τώρα έχει διολισθήσει στο νούμερο 2 μετά τον Μουκές Αμπάνι, ιδρυτή του πολυσχιδή ινδικού κολοσσού Reliance Industries.

«Το να είμαι επιχειρηματίας είναι η δουλειά των ονείρων μου, καθώς δοκιμάζει το πείσμα» είχε δηλώσει στο Forbes το 2010. Μάλιστα, είχε προσθέσει τότε πως ελπίζει «να τον θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που δημιούργησε μοναδικές υποδομές για την Ινδία και συνεισέφερε στην ιστορία της οικονομικής της ανάπτυξης».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Είναι ο Elon Musk ένας «πλούσιος ψεύτης – δράκος που αναπνέει φωτιά»; Η απόφαση του δικαστηρίου

Η Ελληνίδα δισεκατομμυριούχος: Μια γυναίκα είναι πλουσιότερη από όλους τους εφοπλιστές

Του είπαν «θα καταλήξεις ή στη φυλακή ή εκατομμυριούχος»: Το ένα πράγμα που τον έκανε πλούσιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News